Неапетитна правда: Учені довели, що люди – більше мікроби, ніж розумні істоти

Більшу частину ваги людини складає не його особистий організм, а дрібні створіння без котрих його існування мабуть було неможливе.

Клітини людини складають лише 43% загальної кількості клітин тіла. Решта – мікроскопічні колоністи. Це змушує замислитися щодо того, що значить бути людиною, і є передумовою іноваційних методів лікування, повідомляють Патріоти України з посиланням на BBC.

Незалежно від того, наскільки ретельно людина миється, практично все її тіло вкрите мікроскопічними істотами, серед яких бактерії, віруси, грибки, археї.

Найбільша концентрація цього мікроскопічного життя знаходиться в темних глибинах наших кишок.

"Ви більше міброба, ніж людина, – каже професор із Каліфорнійського університету у Сан-Дієго Роб Найт.

Якщо врахувати всі клітини, то людських серед них лише 43%".

Професор-мікробіолог із Каліфорнійського технологічного інституту Саркіс Мазьманьян переконаний, що людиною нас робить "комбінація нашої ДНК з ДНК нашого кишкового мікроба".

Мікробіом грає невбияку роль у травленні, імунній системі, захищають від хвороб та виробляють життєво важливі вітаміни.

"Ми знаходимо способи, щоб ці крихітні істоти повністю трансформували наше здоров'я так, як ми ніколи собі цього не уявляли раніше", – розповідає Роб Найт.

Це – новий спосіб мислення про мікробний світ, адже раніше наші зусилля були спрямовані на боротьбу з ним.

Антибіотики та вакцини були зброєю проти віспи, мікобактерії туберкульозу або стафілококу і врятували багато людей. Але вчені переконані, що ця боротьба завдала непоправної шкоди і "хорошим бактеріям".

За останні 50 років учені провели величезну роботу щодо усунення інфекційних хвороб. Але разом з тим помітили значне зростання аутоімунних захворювань та алергії.

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....

"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...