"Негайно відновити економічні зв'язки з Росією": Журналісти викрили черговий фейк кремлівської пропаганди (фото)

Проросійські сили в Україні щосили намагаються зобразити масштабні протести в ключових містах півдня і сходу.

Кремлівські ЗМІ розповсюдили фейк про мітинг на заводі в Харкові. Фото: Фейсбук.

Координатор групи "Інформаційний опір", народний депутат України (фракція "Народний фронт") Дмитро Тимчук розповів про викриття російського фейку про "мітинги" на заводі в Харкові. Цьому присвячений пост на його сторінці в соцмережі Facebook, передають Патріоти України.

Так, кілька днів раніше ЗМІ почали розганяти новину, що нібито на харківському заводі ЗЗБК-15 був мітинг. За легендою, сотні доведених до відчаю робітників з гаслами "Діти голодують!" вимагали негайно відновити економічні зв'язки з Росією. Новину про "мітинг" (у ній були присутні й відео) опублікували півтора десятка українських, десятка три сепаратистських і півсотні російських сайтів, включаючи найбільш відвідувані. Причому текст збігався до букви.

Харківські журналісти швидко викрили цей фейк. Керівництво підприємства заявило, що ніякого мітингу на заводі не було, зйомки проводилися не на території підприємства і ніхто з учасників постановки не є співробітником ЗЗБК-15.

В "Інформаційному опорі" проаналізували відеозапис і здивувалися, наскільки яскраво провалилося вкидання фейкової новини.

"По-перше, в ролику не згадується назва заводу, його замінюють фрази типу "наш завод". По-друге, учасники масовки тримали гасло "Відродимо машинобудування", що не дуже доречно для "працівників ЖБК". І парк верстатів, який миготів у ролику, більше підходить цеху машинобудівному заводу. По-третє, фронтмен "мітингу", волаючи до влади, для чогось заглиблювався у специфіку сертифікації продукції у Європі. Цікаво, що, на його думку, повинен сертифікувати ЖБК в Італії та Німеччині - плити або панелі забору, які немає економічного сенсу везти за межі області? До речі, саме тому згадуване в "новинах" підприємство не постачає продукцію у Росію", - написав Тимчук.

Він не виключає, що напартачили укладачі новини, які вписали в текст ЗЗБК, замість, наприклад, ЗМЗ.

"Або домовилися з якимось заводом, але він в останній момент відмовився. У результаті вийшов кумедний ляп, який злив всю задумку в унітаз", - стверджує нардеп.

За словами Тимчука, Кремль і його поплічники в Україні щосили намагаються зобразити масштабні протести в ключових містах півдня і сходу. Харкові та Запоріжжі вони приділяють особливу увагу, тому що ці регіони дійсно мають тісні зав'язки на російському ринку (навіть зараз експорт з цих регіонів до Росії становить 27-28% від загального обсягу, а до війни становив близько половини).

Харківський журналіст Павло Федосенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook більш детально проаналізував фейк про "мітинг":

"Я вчора розмовляв із польським журналістом": Політолог пояснив, в якому випадку Польща може депортувати українців

четвер, 25 квітень 2024, 17:30

Політолог Володимир Фесенко пояснив, чому міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив про те, що його країна готова допомогти Україні повернути військовозобов’язаних. Він вважає, що це – відображення настроїв населення Польщі. Про це Володими...

Українців зможуть бронювати від мобілізації через "Дію": Що відомо

четвер, 25 квітень 2024, 17:22

Кабінет Міністрів розробляє новий порядок бронювання військовозобов'язаних, планується, що це можна буде зробити через "Дію", передають Патріоти України. Як пише «Форбс», про це повідомила перша віце-прем'єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко, я...