Нові умови: Представники ОРДЛО висунули вимогу обговорювати списки на звільнення лише з Медведчуком - Геращенко

За словами віце-спікера ВР, представники терористів також вимагають продовження процедури верифікації.

Ірина Геращенко. Фото:РИА Новости Украина

Представники окремих районів Донецької та Луганської областей заявили, що будуть обговорювати списки на звільнення заручників тільки з лідером "Українського вибору" Віктором Медведчуком. Про це перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко написала у Facebook, передають Патріоти України.

"Якщо коротко підсумувати те, що сьогодні відбувалося на гуманітарній підгрупі в Мінську, то представники ОРДЛО заявили, що вони будуть обговорювати списки на звільнення тільки з Медведчуком, якого сьогодні не було на засіданні", - поінформувала вона.

Крім того, за словами Геращенко, представники ОРДЛО вимагають продовження процедури верифікації. "Щоб українська сторона провела верифікацію і тих осіб, які .... вже знаходяться на волі, випущені за так званим "законом Савченко" тощо. Це повна маячня, звичайно, адже ні українське законодавство, ні міжнародне гуманітарне право не дозволяє насильно переміщати або опитувати вільних перед законом людей!"- підкреслила вона.

Геращенко підкреслила, що "це сценарій затягування звільнення заручників". Вона також додала, що готує офіційний лист в ОБСЄ з проханням дати офіційну оцінку цим "незаконним вимогам або ж офіційну відповідь, чи є хоч якась норма міжнародного гуманітарного права, яка може змусити українську сторону проводити верифікацію вільних перед законом людей".

"Ми провели ретельний аналіз списків осіб, яких вимагають звільнити представники ОРДЛО. Серед цих людей кілька сотень відмовляються переїжджати на окуповані росіянами території. Ті, хто у в'язниці, підтвердили своє небажання. Ті, хто на волі, і так не хочуть переїжджати, тому що якби хотіли - переїхали б", - зазначила Геращенко.

"Ще кілька десятків, поки ОРДЛО блокує звільнення, вже вийшли на свободу за так званим "законом Савченко", тобто кожного тижня 2-3 людини виходять на свободу, і деякі з них вже навіть переїхали через КПВВ! Як їх можна верифікувати?"- додала вона.

За її словами, бойовики знову "внесли в списки своїх вимог тих, хто не має ніякого відношення до інспірованого конфлікту на Донбасі: починаючи від беркутівців, причетних до вбивств на Майдані, і закінчуючи просто вбивцями в Запоріжжі або Вінниці, а також тими особами, які були причетні до трагічних подій в Одесі!".

"Очевидно, що ці злочинці не можуть потрапити під звільнення, вони не мають ніякого відношення до мінського процесу і не можуть розглядатися в рамках мінського процесу", - підкреслила Геращенко.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

"Я цих п***рів не підтримую": Даріо Срна пояснив, чому поставив лайк під ганебним постом легенди футболу, який виступив на росТБ

четвер, 25 квітень 2024, 13:17

Спортивний директор Шахтаря Даріо Срна розповів, чому поставив лайк під фото колишнього бразильського футболіста Кафу, де він виступав на одному з російських телеканалів. Хорватський функціонер заявив, що вподобав публікацію Кафу, оскільки не одразу зр...