"Орігамі" по-українськи: Майстер з Черкас працює за допомогою... скальпеля (фото)

За три роки роботи черкащанка створила серію унікальних скульптур з білого паперу.

Майстриня з Черкас Ася Гонца. Фото: fraza.uaЧеркащанка Ася Гонца працює в Черкаській дитячій школі мистецтв. Отримує стипендію фонду Пінчука «Завтра.UA». А ще вона робить скульптури з паперу, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"У світі є багато людей, які працюють з папером. Але в Україні їх одиниці. Ця техніка поєднує в собі орігамі та витинанки. На одну роботу витрачаю майже 3 місяці. Скульптури продаю. Їх ціна починається від тисячі гривень. Вони добре зберігаються. Головне - захистити їх від прямих сонячних променів", - підкреслила Гонца.

Першу паперову скульптуру дівчина зробила 3 роки тому, коли ще вчилася в Черкаському університеті імені Богдана Хмельницького.

"На останніх курсах у нас викладали паперове моделювання. Увечері я приходила і щось майстрував із паперу. В першу чергу - зробила велику паперову ляльку. Вона вийшла пристойною. Її показувала на своїй першій виставці. Папір любить практику. Чим частіше з нею працюєте, тим кращі роботи виходять. Я папір просто обожнюю. Навіть сплю з нею. У моїй кімнаті вся підлога завалений дрібними обрізками", - зізналася дівчина.

Для своїх виробів Ася використовує японський папір. "Ніколи не працюю з кольоровим - використовую тільки білу. Обожнюю цей колір, хоч ніколи не одягаю білий одяг - вона дуже мазка. Наша українська якісна, але віддає жовтизною. Купую японський папір з блакитним відтінком", - зазначила вона.

Для роботи з папером використовує скальпель, механічні олівці, лінійки, блістери, пінцети та стоматологічні інструменти. "Їх можна купити за безцінь на будь-якому блошиному ринку. Зі скальпелем треба обережно працювати. Я раз не додивилася - навпіл розрізала палець. Блістер зручно придавлює елементи, які клеїте. Тримати всі деталі потрібно пінцетами, щоб не забруднити майбутній виріб", - зазначила дівчина.

"Погіршення ставлення не помітив": Український футболіст розповів, що його найбільше здивувало після переїзду в Польщу

неділя, 5 травень 2024, 12:59

Український футболіст Лехії Максим Хлань поділився враженнями від проживання в Польщі, передають Патріоти України. Цього сезону Максим запалює у Першій лізі Польщі. У суботу, 4 травня, 21-річний півзахисник відзначився у ворота Тихи, оформивши свій вос...

На Великдень Землю накриє сильна магнітна буря: Стало відомо, скільки триватиме

неділя, 5 травень 2024, 12:28

Геомагнітний шторм, який почався в останній день квітня, ще триває. Від 4 травня на Землі вирує чотирибальна магнітна буря, яка за К-індексом вважається середньою. Вже сьогодні, 5 травня, очікується магнітна буря потужністю у п’ять балів (за К-індексом...