Починається Різдвяний піст: Як правильно молитися і харчуватися (відео)

​Сорокаденний Різдвяний піст розпочинається у православних християн 28 листопада.

Сьогодні у православних почався Різдвяний піст. Фото: ЖЖ.

Різдвяний піст - один з найтриваліших і останній в році, що минає, він триватиме до Святвечора. Протягом 40 днів посту свого забороняється вживання м'ясних і молочних продуктів. Решта його правил не такі суворі, як під час Великого посту. Детально про те, яким має бути харчування в Різдвяний піст, особливості та традиції говіння перед Різдвом, розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Традиції в Різдвяний піст: історія та особливості

З давніх-давен пост напередодні Святвечора для віруючих тривав 7 днів. Однак, на початку ХI століття сталася церковна реформа, і константинопольським патріархом було прийнято рішення збільшити тривалість Різдвяного посту до 40 днів.

Початок Різдвяного посту щороку припадає на 28 листопада і закінчується він 6 січня.

У народі цей пост називали Пилипівкою (в день перед початком Різдвяного посту вшановується пам'ять апостола Філіпа). Також відома його інша назва - Корочун. Селяни вважали Різдвяний піст вдячністю Господу за зібраний урожай.

Як і для будь-якого говіння, церква встановлює певні правила вживання їжі в Різдвяний піст. З усією строгістю їх дотримуються монахи, для мирян можливі деякі послаблення. Однак, варто пам'ятати, що піст не є дієтою. Це час для духовного очищення перед великим святом, коли крім обмежень в їжі, необхідно щодня молитися і просити покаяння.

Страви на Різдвяний піст: як харчуватися по днях

Харчування в Різдвяний піст досить різноманітне. Незважаючи на те, що м'ясо, яйця і молочні продукти їсти не можна, в раціоні в певні дні допускається риба, масло, червоне вино. Всього в календарі харчування виділяється три різних за суворістю періоди.

З 28 листопада, коли починається Різдвяний піст, і до 19 грудня по понеділках, середах і п'ятницях - страви без олії, у вівторок, четвер і вихідні дні - гарячі страви з додаванням рослинної олії і риба.

4 грудня, в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, допускається келих червоного сухого вина. Також вино і рибу дозволено вживати в їжу в свято Миколая Чудотворця (19 грудня).

З 20 грудня до 2 січня в понеділок, середу і п'ятницю - сухоїдіння. По вівторках і четвергам- гарячі пісні страви з олією. У суботу та неділю - їжа з рослинною олією і риба. Келих вина можна випити 1 січня.

Найсуворіший період Різдвяного посту починається з 2 січня і триває до Святвечора. У понеділок і середу - сухоїдіння, у вівторок і четвер - гарячі страви без олії.

У п'ятницю, 6 січня, за правилами потрібно утримуватися від їжі до появи в вечірньому небі першої зірки. Розговлятися слід починати з куті (традиційної страви з рису або пшениці). Пісні страви в Різдвяний піст можна готувати з сезонних овочів, варити на воді будь-які каші, пекти пісний хліб, також можна їсти сухофрукти, мед і горіхи.

Рецепт смачних пісних котлет з цвітної капусти урізноманітнює меню в дні, коли в їжу допускається додавати рослинне масло:

Ікра з буряка і капусти - альтернатива салату під час Різдвяного посту:

Знайомий усім вінегрет також є пісною стравою. Дуже смачний і незвичайний рецепт салату з додаванням печериць і квасолі.

Піст - це не привід відмовлятися від десертів. Смачний і корисний рецепт граноли повністю відповідає правилам Різдвяного посту.

У рибний день посту можна приготувати рибний пиріг з цибулею і рисом.

Молитви під час Різдвяного посту

Період посту, перш за все, - час духовного очищення, обов'язковим рутуалом якого є молитва з чистим серцем і покаяння. Також церква в ці дні рекомендує читати Святе Письмо.

Вечірня молитва:

"Вічний і милостивий Боже, прости мені гріхи, створені мною справою, промовою або думкою. Дай, Господи, смиренної душі моєї очищення від усякої скверни. Зішли мені, Господи, в ночі спокійний сон, щоб вранці я знову став пресвятому Твоєму Імені. Визволи мене, Господи, від суєти і лихих помислів. Яко є сила і Царство Твоє, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь ".

Молитва в Різдвяний пост після прийому їжі:

"Дякуємо Тобі, Христе Боже наш, яко наситив єси нас земних Твоїх благ, не позбав нас і Небесного твого царства, але яко посеред учнів Своїх прийшов єси, Спасе, мир дай їм, прийди до нас і спаси нас. Дякуємо Тобі, Христос Бог наш, що ти наситив нас земними Твоїми благами, не позбав нас і Небесного Твого Царства, але як ти посеред Своїх учнів прийшов, посилаючи їм світ, прийди до нас і подай нам спасіння ".

Прощення у Кремля вимолила, але концертів немає: Зрадниця Лоліта бідкається на безгрошів'я після скандальної "голої вечірки"

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:40

Співачка Лоліта, яка не засуджує політику диктатора та продовжує виступати перед окупантами, поскаржилася на проблеми з грошими. . Після участі в скандальній "голій" вечірці Насті Івлєєвої, коли її концерти почали бойкотувати та масово скасовувати, во...

Молода жінка залишилася стала інвалідом після відвідування перукарні. Лікарі у всьому світі б'ють на сполох

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:32

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі New England Journal of Medicine цього місяця, 26-річна туніська жінка отримала три гострі травми нирок у період від червня 2020 року до липня 2022-го. У листі, який написали французькі лікарі, йдеться про те, ...