Розпочав роботу єдиний в країні інтернет-музей українського побуту (фото)

Мета проекту - продемонструвати всьому світу етнічне надбання України. Тому «Кровець» доступний в двох мовних версіях - українською та англійською.

Інтернет-музей "Кровець". Фото: AIN

Ентузіаст Євген Дмитрук вирішив оцифрувати власну колекцію предметів українського побуту, а згодом на її основі створив перший і поки єдиний в країні інтернет-музей. Про це повідомляє AIN, передають Патріоти України.

Українські музеї насилу тримаються на плаву, а їх адміністрації не замислюються про те, щоб оцифрувати експонати і показати свої багатства світу. Ще менше шансів побачити світ у предметів, які знаходяться в приватних колекціях.

Але два роки тому ентузіаст Євген Дмитрук вирішив оцифрувати власну колекцію предметів українського побуту, а згодом на її основі створив перший і поки єдиний в Україні інтернет-музей "Кровець", який в цьому році взяли в міжнародну музейну мережу Europeana.

Мета проекту - продемонструвати всьому світу етнічне надбання України. Тому «Кровець» доступний в двох мовних версіях - українською та англійською. В інтернет-музеї на сьогодні представлено понад 2000 експонатів - це одяг, прикраси і предмети побуту наших предків, відсортовані по регіонах України.

У кожній картці в середньому 12 професійних фото експоната в різній перспективі, а також детальна інформація із зазначенням походження і періоду предмета.

Колекціонери можуть додавати на сайт власні колекції, втім, поки більша частина експонатів, розміщених на сайті, належить Євгену. Є кілька предметів з українських музеїв, але Дмитрук оцифрував їх за власною ініціативою. У музеях цим займатися не хочуть, оскільки застаріле законодавство вимагає від них вести рукописні бази, а цифрові можуть виступати лише як альтернативний спосіб реєстрації експонатів. «Якусь оцифровку експонатів зробив музей «Шевченківський гай», але там тільки загальне превью. Тим часом, по всьому світу інтернет-музеї - справа цілком буденне», - каже Євген.

«У базі міжнародної мережі музеїв Europeana понад 47 млн експонатів з усього світу. З них тільки 1700 - з України, причому 1500 - наші. Навіть в Білорусі з цим справи йдуть краще », - зазначає Дмитрук. Крім інтернет-сайту у музею «Кровець» також є акаунти в Instagram, Twitter і Facebook.

«Кровець» - некомерційний проект, хоча в майбутньому творець планує його потроху монетизувати. Зараз працюють над функціональністю, за допомогою якої будь-який бажаючий зможе надрукувати собі настінний календар із зображенням історичних предметів.

При цьому «Кровець» буде стягувати ліцензійне відрахування і комісію від поліграфії, яка буде виконувати замовлення. Однак витрати на проект це не покриє. Всього на проект, без урахування витрат на колекцію, Євген витратив приблизно 30 000 грн.

Новий шлях постачання армії агресора маже готовий: Росіяни завершують будівництво залізничного моста поблизу Маріуполя, - Андрющенко

четвер, 25 квітень 2024, 9:32

Російські окупанти майже завершили будівництво залізничного моста біля села Гранітне, що неподалік Маріуполя. Про це у своєму телеграм-каналі написав радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко. "Будівництво залізничного мосту біля Гранітно...

Науковці розшифрували практично знищені папіруси з Помпеї, з котрих дізнались місце поховання великого філософа Платона та обставини його життя

четвер, 25 квітень 2024, 9:23

Революційне сканування та дослідження папірусів Геркуланума виявило чудові нові подробиці про філософа Платона, зокрема точне місце його поховання, повідомляє "Ancient Origins" . Це значне археологічне досягнення стало результатом проєкту розшифровки ...