"Русский бунт": Протести далекобійників підтримали представники інших професій

Уральські програмісти розробили інтерактивну карту протестних акцій, щоб допомогти водіям з координацією своїх зусиль у боротьбі з «Платоном».

«Антиплатон» – карта акцій протесту далекобійників. Фото: "Радіо Свобода".

Основна вимога водіїв-протестувальників – повне скасування системи «Платон» – досі не виконана. Незважаючи на поступки влади і розмови про те, що система може бути переведена в тестовий режим, далекобійники мають намір продовжувати свої акції. Наприкінці цього тижня водії з Дагестану, де бізнес автомобільних вантажоперевезень годує цілі села, і далекобійники з Санкт-Петербурга мають намір поїхати маршем на Москву. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Водії фур скаржаться не тільки на сам новий податок, який додасться до вже чинного транспортного податку і паливного акцизу, але й на збої в роботі «Платона». Розробники системи і міністр транспорту Росії Максим Соколов у відповідь кажуть, що проблеми в її функціонуванні пов'язані з «хакерськими атаками з-за кордону».

Поки російські чиновники традиційно звинувачують у подіях зовнішні сили, до акцій протесту далекобійників приєднуються цивільні активісти та просто небайдужі люди інших професій. IT-фахівці з Уралу допомагають водіям координувати свої протести за допомогою інтерактивної карти, яку вони розробили і розмістили в інтернеті на сайті «Антиплатон». За словами одного з творців цього ресурсу Дмитра (своє прізвище він воліє не називати), введення нового податку вдарить по всіх жителям країни – тому вони з друзями і вирішили допомогти протестувальникам:

– Я вирішив підтримати ці протести, бо це стосується всіх громадян Росії. Збільшаться видатки на транспорт, підскочать ціни в магазинах, а вони і так ростуть – на відміну від зарплат, і далі будуть рости ще більше. Далекобійники зараз виступають не тільки за самих себе, вони виступають за всю Росію. Я вважаю, що кожен свідомий громадянин повинен їх підтримати.

– Як ви отримуєте інформацію про акції протесту далекобійників, щоб потім звести її докупи на своїй інтерактивній карті?

– Коли ми готували сайт до відкриття, ми моніторили ЗМІ, у нас, звичайно, була інформація щодо свого регіону, тому що ми пов'язані з людьми, які це організовують серед далекобійників. Це була первинна добірка матеріалів. Потім ми відкрилися. Після цього ми продовжили збирати матеріали зі ЗМІ, але крім цього нам пишуть на пошту, буквально кожні півгодини-годину надходить повідомлення або про якусь акцію, яка була раніше, але у нас не відображена, або про якусь акцію, яка відбувається чи або планується.

– Наскільки масштабна географія протестів проти системи «Платон»?

– Станом на 15 листопада була інформація про 76 міст. Не щодо всіх ми змогли знайти підтвердження, тому у нас відображена не вся інформація, але це величезний масштаб. Навіть якщо просто подивитися на карту, це вже помітно. Дуже потужно охоплена вся європейська частина Росії, та, що на схід від Уралу, – гірше, але надходять новини з Томська, з інших регіонів. Росія насправді прокидається.

– Наприкінці тижня далекобійники з Дагестану і Санкт-Петербурга мають намір поїхати маршем на Москву, чи є у вас інформація про те, що подібні акції готуються і в інших регіонах?

– Так, розмови про це постійно точаться. Тут все залежить від дій влади. Якщо вона піде на поступки, цього не буде. Якщо не піде... Я не можу, звичайно, говорити за далекобійників, але люди не хочуть скорочення цих нових витрат, вони хочуть повного їхнього скасування. Вони кажуть, що і так платять акциз, платять транспортний податок, а зараз ще й за «Платона» змусили платити. Окрім того, є інформація, що «Платон» поширюється в перспективі і на інші категорії транспорту, аж до «Газелей» і звичайних автомобілів. Якщо зараз далекобійників не підтримати, далі буде ще гірше. Якщо зараз не скасувати цей побори, це торкнеться вже всіх. У Франції, наприклад, коли вводили схожий податок, далекобійники змогли його відбити. Судячи з того, як у Росії протест піднявся, у нас теж можливо таке.

Один з бенефіціарів нового дорожнього податку – Ігор Ротенберг(володіє половиною компанії, яка є оператором системи «Платон» – ред.), син бізнесмена і одного з найближчих друзів Володимира Путіна і фігуранта санкційних списків ЄС і США Аркадія Ротенберга. Ротенберг-молодший перебуває на 166-му місці в списку найбагатших бізнесменів Росії журналу Forbes, його статок оцінюється в 500 мільйонів доларів.

За підрахунками Олексія Коваленка, активіста Федерації автовласників Росії і помічника депутата Держдуми від КПРФ Сергія Обухова, кожен далекобійник буде щорічно збагачувати скарбницю на суму у близько 3500 євро – це приблизно в 7 разів більше, ніж, наприклад, плата за проїзд фур дорогами Болгарії. Прізвище «Ротенберг» – один з найпопулярніших написів на плакатах російських далекобійників-протестувальників, щоправда, там воно зазвичай згадується не в найкращому контексті.

Житель Прикарпаття захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками", але далі втрутилась СБУ (фото)

середа, 24 квітень 2024, 12:27

В Івано-Франківську судитимуть антиукраїнського агітатора, який захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками". Йому "світить" до 8 років в'язниці. Про це повідомили у Службі безпеки в Івано-Франківській області, передають Патріоти України. Інтерне...

Білі птахи в зловісній чорній хмарі: Під час ліквідації наслідків ракетної атаки РФ по Одещині рятувальники побачили сотні пеліканів (фото)

середа, 24 квітень 2024, 12:14

Під час ліквідації наслідків однієї з останніх повітряних атак РФ по Одещинні рятувальники побачили сотні пеліканів, які летіли крізь чорну хмару диму. Фото опублікували на Facebook-сторінці Головного управління ДСНС України в Одеській області, передаю...