Серце, мозок та інші: 15 дивовижних фактів про людський організм (фото)

​Виявляється, швидкість простого чхання може досягти 64 кілометрів на годину - це швидкість тигра!

 Вчені з кожним роком роблять нові відкриття про людський організм. Фото: youtube.com.

Здається, про власне тіло ми знаємо все. У людини 206 кісток, 32 зуба, 10 пальців, по парі очей і нирок, серце - в єдиному екземплярі... Однак наше тіло - складна структура, що таїть масу секретів, прихованих від непосвячених. І деякі з них прямо-таки вражають! Про це розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Людські кістки по міцності рівні граніту

Людська кістка - один з найміцніших матеріалів на Землі. По міцності вона перевищує бетон і приблизно дорівнює граніту. Кістка розміром із сірникову коробку може витримувати зусилля масою в 9 тонн. Це в 4 рази більша за масу, яку здатна витримати бетонна стіна. Найміцніша, а заодно і найбільша кістка в людському тілі - це велика стегнова кістка, зламати яку можна лише за зовсім екстремальних зусиль - наприклад, при аварії.

Наше тіло виробляє 25 мільйонів нових клітин в секунду

Клітини нашого тіла постійно оновлюються, і кожну секунду організм виробляє 25 мільйонів нових клітин різного призначення - від клітин крові до клітин шкіри. Останні розмножуються швидше за все, адже шкіра - перша лінія оборони організму і постійно піддається небезпечним впливам. Саме завдяки швидкому розмноженню клітин шкіри подряпини, садна і порізи заживають на ній досить швидко.

Загальна протяжність кровоносних судин людини - майже 100 тисяч кілометрів!

Якщо всі судини в тілі людини - від великих артерій і вен до найдрібніших капілярів - витягнути в одну лінію, то їх загальна довжина складе близько 100 тисяч кілометрів. Цього вистачить, щоб два з половиною рази обмотати земну кулю по екватору.

Наш мозок здатний зчитувати 1000 слів за хвилину

Вважається, що вголос людина читає повільніше, ніж про себе. Але, виявляється, ми помиляється! Почнемо з того, що типів читання існує не два, а три. Перший - про себе, коли ми подумки промовляємо слова. Другий - вголос, а третій - так зване візуальне читання, коли текст сприймається взагалі без промовляння слів. Про себе ми читаємо найповільніше - зі швидкістю 250 слів за хвилину. Вголос ми встигаємо прочитати 450 слів за хвилину. А ось при візуальному читанні ми встигаємо прочитати 700 слів за хвилину! Але це ще не все. Наш мозок здатний сприймати прочитану інформацію зі швидкістю 1000 слів за хвилину, і, якщо тренуватися, то можна досягти цього неймовірного показника. Саме такий показник швидкості читання у 74-річного Тоні Бузана, гуру швидкісного читання, який з радістю ділиться своїми секретами з усіма бажаючими.

Волосся людини - страшна сила!

Волосся людини - страшна сила! В середньому, на людській голові росте близько 150 тисяч волосся. Зібрані разом, вони можуть витримати вагу в 12 тонн - стільки важать два дорослих слона. Але і одна волосина здатна утримати вагу невеликої пляшечки з тушшю або дорожню упаковку шампуню. Так що вираз "висіти на волосині" зовсім не такий безнадійний, як ви могли подумати!

Шкіра людини оновлюється щомісяця

Шкіра людини має площу близько 2 кв.м. і важить близько 4 кілограмів, або близько 5% ваги людського тіла. Процес її оновлення непомітний, але постійний: відмерлі клітини постійно відпадають, натомість виростають нові, і так без кінця. Протягом місяця шкіра людини повністю оновлюється, а якщо виміряти вагу шкіри, яку людина "скидає" за своє життя, вийде близько 2 кілограмів!

Довжина капілярів у легенях - близько 2 кілометрів!

Капіляри - найтонші судини людського тіла, що доносять до всіх його куточків кисень, воду і поживні речовини. Їх кількість в тілі величезна: тільки в легенях налічується близько 300 мільйонів капілярів, загальна довжина яких перевищує 2000 кілометрів.

Жінки краще розрізняють кольори

Середня людина здатна розрізняти близько мільйона кольорів і відтінків. За сприйняття кольору відповідають спеціальні нейрони очей - колбочки. У більшості людей колбочки бувають трьох типів, однак трапляються генетичні мутації, в результаті яких у людини з'являється четвертий тип колбочок. Така людина здатна розрізняти в десятки разів більше квітів і відтінків, включаючи частини діапазону, що не розрізняється людським оком. Художниця-тетрахромат - тобто, володарка чотирьох типів колбочок - Кончетта Антико бачить в 100 разів більше кольорів, ніж середня людина. Однак подібні мутації трапляються тільки у жінок. А ось дальтонізм, тобто, нездатність розрізняти кольори, зустрічається виключно у чоловіків. Прикро!

Людина може плутатися в почуттях. У буквальному сенсі

Синестезія - нейрологічний феномен, при якому подразнення однієї сенсорної системи веде до автоматичного подразнення іншої. Так визначає це рідкісний і дивовижний розлад медична енциклопедія. Відчути його в повній мірі людині, яка не випробувала його, складно. Для синестетів звуки можуть мати колір або смак, а дотики - забарвлення. Наприклад, слухаючи музику, синестет може відчувати в роті смак якогось продукту, а обіймаючи родича - бачити перед собою кольорові плями. До речі, розлад цей не такий уже й рідкісний: за підрахунками вчених, ним страждає 1 з 27 чоловік на Землі. Шеф-кондитер Тария Кармеріно - синестет, і вона стверджує, що може відчувати на смак музику, кольори, форми і навіть людські емоції.

У процесі дихання кисень - не головне

Вважається, що постійно дихати людині необхідно, щоб наситити кров киснем. Але це не зовсім так. В першу чергу, людині необхідно не вдихнути кисню, а видихнути накопичений в організмі вуглекислий газ, який є побічним продуктом обміну речовин. Вуглекислота накопичується з величезною швидкістю, і позбавлятися від неї потрібно постійно. Якби у людини був інший спосіб випустити з організму вуглекислий газ, крім як видихнути його, то для постачання організму киснем йому б цілком вистачало одного вдиху в хвилину.

У людини набагато більше п'яти почуттів

Вважається, що у людини п'ять почуттів - зір, слух, дотик, нюх і смак. Але це - всього лише міф. Насправді, почуттів набагато більше. Скільки саме, важко сказати з точністю, оскільки самі медики не можуть з визначенням поняття "почуття". Але цілком правильно буде сказати, що у людини - п'ять "традиційних" почуттів і більше 20 "нетрадиційних". Серед них - пропріоцепція, що визначає здатність до просторової орієнтації, почуття температури, болі і вібрації, голод. Деякі почуття людини ще зовсім не вивчені - наприклад, вчені намагаються зрозуміти, чи може людина, подібно до птахів і акул, відчувати електромагнітні поля.

Структура нейронів в мозку схожа на структуру Всесвіту

Нещодавно вчені заявили, що структура людського мозку схожа на структуру нашого Всесвіту. І розвиток мозку, виявляється, йде схожими на розвиток Всесвіту шляхами! Деяким вченим це дало привід припустити, що в людському мозку закодована інформація про наш Всесвіт! Якщо це так, це обіцяє нам величезні відкриття в сфері квантової фізики і космології.

Деякі люди можуть бачити ультрафіолет

Деякі люди здатні бачити ультрафіолетові промені, непомітні для очей звичайної людини. Як правило, це люди, у яких в оці відсутній кришталик - через травму, операції або вроджене захворювання. Одним з таких людей став Клод Моне, якому лікарі в літньому віці через катаракту видалили кришталик. В результаті він став бачити кольору абсолютно по-новому, оскільки зміг розрізняти тони ультрафіолетового спектра. Наприклад, латаття, яке ми вважаємо білим, йому здавалася білувато-блакитним. В результаті його картини пізнього періоду захоплювали сучасників незвичайними тонами.

Нечутливий мозок

У мозку немає ніяких больових рецепторів, відповідно, йому не може бути боляче. Тому хірурги можуть провести операцію на мозку, під час якої пацієнт може перебувати у свідомості.

Експрес-чхання

Середньостатистичне людське чхання здатне досягти неймовірної швидкості в 64 кілометри на годину - як у тигра під час руху!

"Бабуся" не дуже відрізнялася від сучасних: Обличчя неандертальки, яка жила 75 000 років тому (фото)

четвер, 2 травень 2024, 23:12

Британські археологи представили плід своєї довгої роботи – реконструйоване обличчя неандертальської жінки, яка померла 75000 років тому. Про це повідомляє видання "ScienceAlert", передають Патріоти України. Череп знайшли у 2018 році в печері Шанідар і...

Результати виявились шокуючими: Жителів Словаччини спитали, кого вони вважать винними у війні в Україні

четвер, 2 травень 2024, 22:58

Понад 50% жителів Словаччини вважають, що війну РФ проти України спровокували західні держави та Україна. Про це йдеться у результатах дослідження Globsec Trends 2024, передають Патріоти України. Зазначається, що 41% опитаних словаків зазначили, що сам...