Щастя в кибитці, або Чому блищать циганські зуби

Золоті зуби - ознака заможного життя та візитна картка королевських ромів.

 Щастя в кибитці, або Чому блищать циганські зуби. Фото: Депо.

На Закарпатті ромів понад 14 тисяч, хоча представни циганських громад кажуть, насправді цю цифру можна збільшити втричі, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

У ромів - свої традиції та культура. Цей народ любить свободу і ненавидить обмеження. Переважно ромська громада живе у складних побутових умовах: без води, газу, каналізації та якісних харчів. Більшість циган не працює і не навчається. У Закарпатській облдержадміністрації розповідають, що ромські діти навчаються у 127 школах області, але занадто мала частина з них здобувають бодай неповну середню освіту. Чоловіки підробляють на будівництвах, збирають металобрухт. Жінки у циган не мають жодних прав, окрім як - народжувати, прибирати та готувати.

Кажуть, всі циганки мають дар передбачення, але не всі розвивають його. Хоча для себе цигани ворожать рідко, їх не цікавить майбутнє. Дівчат видають заміж з 12-ти років. Чоловіка для доньки обирають батьки і обов'язково - зі своїх, щоб не розбавляти ромську кров. Збереглася ще традиція викрадення нареченої.

Селище Королево на Закарпатті - найбагатший циганський табір. Тут розкішні будинки з різноманітним оздобленням. Роми люблять щоб все виглядало яскраво та "по-багатому".

Жінки носять блискучі довгі сукні та засліплюють золотою усмішкою. Золоті зуби у цьому поселенні - ознака заможного життя та візитна картка ромів. Другою візитівкою королевських циган є їхнє ремесло - бляхарство. Заробляють у таборі і незаконним шляхом. Королевський табір - це окремий світ зі своїми правилами та законами і чужинцям сюди заходити небезпечно, їх і не пустять.

Найбільше ромське поселення у Східній Європі знаходиться у Мукачеві і виглядає убого. Тут всього кілька вулиць, а живе більше семи тисяч людей. Але навіть на межі злиднів цигани ніколи не перестають співати та танцювати. Роми добрі музики, раніше жодне закарпатське весілля не обходилося без них.

Є на Закарпатті і кочові цигани. Переважно у теплий сезон вони переміщаються у столицю, бо там є більше шансів для підробітку.

І у бідних, і у багатих ромів у будинках живе по декілька сімей, у середньому - по 20 чоловік. Вислів "стільки діточок, як на небі зірочок" точно про ромів.

Всі чули про всесвітньо відомих актора Чарлі Чапліна, письменницю Жорж Санд, колишнього президента Бразилії Жозеліна Кубічека, командира партизанського з’єднання Артема Ковпака, чемпіона світу з хокею у складі Чехословаччини Яна Сухі, співаків Миколу Сліченка та Валерія Леонтьєва й багато інших особистостей. Та мало кому відомо, що за походженням вони - цигани.

Треба мати документальне підтвердження: Ннюанси щодо зміни місця проживання військовозобов'язаними

четвер, 2 травень 2024, 8:30

В Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії діє воєнний стан, і військовозобов'язаним тепер не так просто змінити своє місце проживання. Вони не можуть поїхати в інше місце без дозволу керівника ТЦК та СП. А якщо у військовозобов'язаного відб...

"Ти йдеш у формі, а від тебе людина тікає": Воїн розповів про свою роботу у військкоматі

четвер, 2 травень 2024, 8:27

Військовий 65-ї окремої механізованої бригади Іван Гоголь на позивний "Гога", який наразі служить в одному із ТЦК та СП на Івано-Франківщині, пояснив, чому бійці не повинні працювати у військкоматі. Про це він розповів "Суспільному", передають Патріо...