Сьогодні православні та греко-католики вшановують пам'ять князя, чиє ім'я та духовний подвиг нерозривно пов'язані з Києвом

Сьогодні православні та греко-католики вшановують пам'ять князя, чиє ім'я та духовний подвиг нерозривно пов'язані з Києвом
Микола Святоша

27 жовтня (14 жовнтя за Юліанським календарем) Церква вшановує преподобного чудотворця Миколу Святошу. Правнук Ярослава Мудрого і сам князь володів землями на Волині та Чернігівщині, а також, імовірно, під Києвом біля річки Нивки (Борщагівки) у місцині, котра здавна називається Святошин.

Жив у 1080-1143 роках. Народився у князівські сімєї і був названий Святославом. Рідні казали на нього скорочено Святоша. 26-річним відмовився від влади і багатства - став монахом Печерського монастиря на ім'я Микола.

Працював на лаврській кухні та рубав дрова. Потім став сторожем до монастирських воріт і пробув там три роки. Звідти взяли його служити до трапезної.

Потім перебрався жити до келії. Біля неї посадив фруктовий сад. Запропонував перенести монастирську лікарню на інший бік обителі. Дбав про її розширення. На його кошти було збудовано Троїцьку надбрамну церкву Києво-Печерського монастиря та лікарняну церкву св. Миколи.

Мав власну бібліотеку в Києво-Печерському монастиреві. Мирив своїх розсварених братів.

Володів даром ясновидіння і лікував людей молитвами. Передбачив день власної смерті - 27 жовтня. Коли помер, то ледь не ввесь Київ зібрався попрощатися.

Мощі преподобного Миколи Святоші спочивають в Ближніх печерах. На це вказують карти з 1638 року. Власяницю подвижника надягав у військові походи його брат, князь київський, котрий врешті загинув позабувши реліквію на своє нещастя вдома.


Дуже злякався? Легіонер "Шахтаря" хоче залишити Україну після обстрілів Києва

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:58

Венесуельський нападник донецького "Шахтаря" Кевін Келсі хоче залишити український клуб, повідомляє Telegram-канал "Футбол з вертольота". За інформацією джерела, бажанням 19-річного футболіста залишити клуб є страх війни у країні, передають Патріоти Ук...

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...