Своїх не кидаємо: Кримчани зможуть отримати нові українські документи

Йдеться про спосіб видачі кримчанам актів цивільного стану українського зразка.

Ілюстрація:alnews.com.ua

Експерти Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) розробили пакет змін до чинного законодавства України щодо взаємодії з окупованим Кримом. Серед розроблених документів - механізм видачі кримчанам, які залишаються на півострові, українських документів. Про це повідомив Крим.Реалії експерт організації Борис Захаров, інформують Патріоти України.

За словами Захарова, спосіб видачі кримчанам актів цивільного стану українського зразка на підставі відповідних рішень українських судів, запропонований Міністерством юстиції України в законі № 3171, не вірний. А проблему можна вирішувати оперативніше і простіше.

"У міжнародному праві є таке поняття, як "намібійський виняток". Коли ПАР окупувала Намібію, місцеві документи теж не визнавалися міжнародним правом. Однак потім стало очевидно, що акти громадянського стану повинні визнаватися, оскільки інших підтверджень таких фактів просто немає.

У нас окупована тільки частина території, тому ми цілком можемо визнати в адміністративному порядку факти народження та смерті. Тоді судові процедури будуть потрібні тільки у виняткових випадках", - зазначив правозахисник.

Свій пакет напрацьованих змін до законодавства експерти УГСПЛ мають намір представити громадськості в кінці лютого.

5 січня Верховна Рада України прийняла в другому читанні закон № 3171, яким внесено зміни до Цивільно-процесуального кодексу щодо встановлення фактів народження або смерті на окупованих територіях - в Криму і регіонах Донецької і Луганської областей.

Документ був ініційований і розроблений Міністерством юстиції України. У відомстві запевняють: він значно спрощує процедуру видачі українських документів громадянам, які залишаються в окупації. У той же час, правозахисники не згодні із запропонованим варіантом вирішення проблеми і вважають цей закон поспішним.

Американець вчинив самопідпал біля будівлі, де судять Трампа

субота, 20 квітень 2024, 6:15

У Нью-Йорку, біля будівлі суду, де відбувався відбір присяжних у кримінальній справі експрезидента Дональда Трампа, чоловік вчинив самопідпал, повідомляє The New York Times. . Зазначається, що перед цим чоловік розкидав біля суду листочки з антиурядо...

В Одесі розпочався білкопад. Зоологи пояснили чому це відбувається і як небайдужі свідки можуть зарадити

субота, 20 квітень 2024, 5:58

Через власну допитливість білченята випадають з гнізда, а потім не можуть повернутися назад. В Одесі маленькі білочки, які нещодавно народилися, випадають з гнізд прямо на людей. Про це повідомили у комунальній установі "Одеський зоологічний парк". ....