"Третій празник": Сьогодні православні християни святкують Хрещення Господнє

Водохреще завершує різдвяно-новорічний цикл свят у православних християн.

19 січня - Водохреще. Фото: ТСН.

Сьогодні всі християни святкують третє велике свято різдвяного циклу — Водохреще, або Богоявлення, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

От і добігли кінця зимові різдвяні свята. Як співається в коляді: «А той третій празник — Святе Водохреще». Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреще. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня.

Із цим святом пов’язують хрещення Ісуса Христа. Коли Він досяг 30-річного віку, то прийняв хрещення від Іоана Хрестителя в річці Йордан. Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на Нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва свята — Богоявлення, і воно засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським ученням, з’явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.

Обряд Водохреща та свячена йорданська вода

До річки на Водохреще йдуть усі: старі, молоді і діти. Кожен несе з собою пляшку або глечик для води. Хлопці ще несуть із собою голубів.

Коли вже воду освячено, люди підходять до ополонки і набирають у свій посуд воду. Від найдавніших часів християнська Церква вважає освячену йорданську воду великою святістю. Її бережуть цілий рік, ласкаво називаючи «водичкою-йорданичкою».

Купання

Здавна вважається, що купання на Водохреще сприяє зціленню від різних недуг. Спочатку воду освячують, і тільки тоді до ополонки входять віряни, які наважилися зануритися у неї у морозний день. Не достатньо просто зайти у водойму і вийти. За звичаєм, потрібно тричі пірнути з головою зі словами: «В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа».

Однак, перш ніж зважитися на занурення в ополонку, бажано пройти кілька процедур загартовування.

Освячена вода

Нині багато християнських обрядів супроводжують ритуали з використанням освяченої води. Цю воду тримають удома весь рік, уживаючи її задля лікування найрізноманітніших хвороб. Цілющі властивості водохресної води не заперечують навіть медики. Вона нормалізує імунну, ендокринну й нервову системи, поліпшує роботу мозку та респіраторної системи, покращує розподіл енергії по всіх органах і системах організму, оптимізує баланс між правою і лівою сторонами тіла. Кроплять свяченою водою й самих себе, якщо збираються у дорогу тощо.

Священнослужителі рекомендують окроплювати нею їжу, а під час хвороби — використовувати як ліки, приймаючи щогодини по столовій ложці.

20 січня — останній день новорічних свят

Наступного дня після Водохреща вшановується Іоан Хреститель (Іоан Предтеча). З цього часу вже переходили до звичайного трудового ритму. Це був, свого роду, ритуальний перехід, а тому й казали: «Прийшов Предтеча і забрав свята на плечі».

Після Йордану наставали кількатижневі м’ясниці, під час яких ще можна було влаштовувати весілля і співати пісень. Після м’ясниць починається найсуворіший Великий піст. Про нього кажуть так: «Великий піст усім притисне хвіст».

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...

"Він не уявляє, як можна грати": Чемпіон світу нещадно розніс Мудрика після матчу з Астон Віллою

неділя, 28 квітень 2024, 21:00

Ексгравець Челсі та чемпіон світу у складі збірної Франції Франк Лебеф розкритикував українського вінгера лондонців Михайла Мудрика після гри проти Астон Вілли (2:2) в 35 турі АПЛ. За словами легендарного футболіста, Мудрик погано взаємодіє з партнерам...