У Дніпрі відбувся форум ветеранів АТО, які після демобілізації стали успішними митцями та підприємцями (фото)

Хтось після повернення заснував бізнес, хтось пішов працювати у владу, хтось отримав затребуваний на ринку праці фах, а хтось захопився мистецтвом, яке приносить і втіху, й прибуток.

Форум ветеранів АТО у Дніпрі. Фото: Радіо Свобода

У Дніпрі провели форум бійців АТО "Захоплені життям. Історії успіху ветеранів АТО". У ньому взяли участь колишні військові з Центральної України, а також неокупованого Росією Донбасу. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Демобілізовані солдати розповіли свої історії успіху після "дембелю". Хтось після повернення заснував бізнес, хтось пішов працювати у владу, хтось отримав затребуваний на ринку праці фах, а хтось захопився мистецтвом, яке приносить і втіху, й прибуток. Щоправда психологи кажуть: таких випадків є небагато.

Демобілізований боєць "Правого сектору" Владислав Кураленко повернувся додому з Донбасу близько року тому. У своїй колишній мирній професії - менеджмент продажу - розчарувався. Чоловік не приховує: одразу ж після приїзду в Дніпро почав, як він каже, "соціалізуватись" - з друзями, під чарку. У горілці вдавалось тимчасово топити спогади про війну. В якийсь момент відчув: так далі не можна.

Боєць-вишивальник

Тоді, розказує, раптом зацікавило захоплення дружини - вишивка бісером. Спробував - і пішло. Наразі чоловік позбувся залежності від алкоголю, став засновником родинної вишивальної майстерні, має в доробку десятки вишивок, які купують люди з України та з-за кордону. Частину прибутку він віддає на доброчинність.

Непросто розпочати життя з чистого аркуша, отримувати прибуток й утримувати родину. Чимало демобілізованих бійців, переглянувши на фронті шкалу своїх цінностей, тепер хочуть допомагати іншим.

Боєць-реабілітолог

Колишній боєць батальйону "Кривбас" Сергій Куршаков отримав важке поранення на сході та особисто зіштовхнувся із проблемою фізичної реабілітації. Каже: його статків вистачило, аби пройти курс в Ізраїлі, але що робити хлопцям без грошей? Міркував недовго, за допомогою друзів і волонтерів відкрив реабілітаційний центр для поранених вояків, де усі послуги - безкоштовні. За рік роботи до нормального життя вдалось повернути десятки чоловіків з бойовими травмами.

Історії успіху демобілізованих бійців у мирному житті, подібні до Владиславової та Сергієвої, презентували на форумі бійців АТО в Дніпрі. На нього зібрались воїни з Центральної України - Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської областей, а також контрольованого українською стороною Донбасу. Хтось розповів, що після повернення додому заснував ефективний бізнес, хтось пішов працювати у владу, хтось отримав нову, сучасну професію. Колишні військовослужбовці визнають: якби не підтримка рідних та друзів, можливо, й не змогли б розпочати життя з нової сторінки.

Один з оборонців Донецького аеропорту Іван Начовний в минулому - викладач вишу, зараз працює радником голови Дніпропетровської облдержадміністрації, керує громадською організацією ветеранів АТО, є одним з ініціаторів створення в Дніпрі першого в Україні Музею АТО. Здавалося б, успішна людина, яка чітко бачить своє місце в мирному житті, Іван зізнається: досі відчуває характерні для багатьох, хто бачив війну, напади роздратування - емоції, що заважають рухатись далі.Іван Начовний

Формула успіху: ідея + підтримка + мотивація

Психологи зазначають: статистики немає, але дивовижних випадків, коли бійці розпочинають жити по-новому і швидко досягають успіхів у мирному житті, не так і багато. Багато хто не справляється з психологічними і побутовими труднощами. Сім'ї багатьох бійців, які пройшли АТО, нерідко на межі розвалу. У таких умовах дуже цінними є бажання досягти успіху й підтримка близьких, зазначає військовий психолог Андрій Козінчук. Наступний форум "Захоплені життям" відбудеться в грудні в Києві. Організатори планують зробити акцію всеукраїнською.Андрій Козінчук

Уряд продовжив на місяць відстрочки від призову працівників підприємств: Що це означає

вівторок, 7 травень 2024, 16:52

У вівторок, 7 травня, Кабінет Міністрів ухвалив рішення продовжити на місяць термін дії чинних відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації працівників підприємств. Про це йдеться на сайті Міністерства економіки України, передають Пат...

Мобілізація в Україні по-новому: Експерт назвав ймовірну кількість чоловіків, яких призвуть

вівторок, 7 травень 2024, 16:26

В Україні можуть мобілізувати кожного 10-го чоловіка відповідного віку. Таке припущення в коментарі для ТСН висловив колишній речник Генштабу ЗСУ, військовий експерт Владислав Селезньов, передають Патріоти України. "Є оціночні судження, що в Україні мо...