У Фінляндії знайшли монети вікінгів (фотофакт)

Скарб складається з приблизно 300 старовинних срібних монет, яким, на думку фахівців, не менше 1 тис. років.

Фіни знайшли скарб вікінгів. Фото: Yle.

На території громади Хямеенкоскі, розташованої в південній частині Фінляндії, археологи виявили скарб часів вікінгів, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Скарб складається з приблизно 300 старовинних срібних монет, яким, на думку фахівців, не менше 1 тис. років. Це найбільший стародавній скарб епохи вікінгів, знайдений в Фінляндії. До того ж цінність його і в тому, що всі знайдені монети дуже добре збереглися.

При вивченні скарбу археологам вдалося виявити там німецькі і візантійські монети. На думку вчених, гроші були навмисно заховані їх власником. Також дослідники зазначають, що цінність всіх знайдених монет визначалася їх вагою.

За словами вчених, скарб був виявлений на невеликій ділянці поля археологічної групою під назвою "Шукачі". Ця група раніше провела дуже значимі розкопки на Аландських островах.

З 4 травня ВЛК не вказуватимуть "обмежено придатний": Чого чекати чоловікам

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:56

З 4 травня в Україні майже повністю скасували індивідуальну оцінку придатності, коли військово-лікарська комісія могла обирати формулювання "обмежено придатний", передають Патріоти України. Деталі: Цей наказ набирає чинності 4 травня. За даними видання...

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...