У Кам'янці-Подільському знайшли двоповерхову вежу, якій понад 200 років (фото)

Проводячи розкопки в районі оборонних укріплень мурів західного фасаду Старого міста, група кам'янецьких археологів виявила унікальну двоповерхову вежу.

У Кам'янці-Подільському археологи знайшли вежу, якій понад 200 років. Фото: kam-pod.gov.ua.

У Кам'янець-Подільському археологи виявили старовинну двоповерхову вежу, уламки якої 200 років пролежали під землею. Про це повідомляється на сайті Кам'янець-Подільської міської ради, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Відкриття належить групі археологів із ДП "НДЦ "Охоронна археологічна служба України".

Нову пам'ятку відкопали на вулиці Францисканській, 10, - в історичній частині міста.

"Вежа, яку відкопали, - нова для Старого міста. Зараз її можуть оглянути усі, хто має бажання. Однак дуже хочеться сподіватися, що скоро вона стане ще одним музейним об'єктом", - розповів керівник роскопок, кандидат історичних наук Павло Нечитайло.

За словами дослідників, вежа має квадратну форму. Свого часу вона фігурувала у військових діях, коли Кам'янець захоплювали турки. Тепер вежа зображена на одному з найстаріших історичних планів міста Кипріяна Томашевича 1672 року.

У вежі розташовувалася гарматна майстерня. Про це відомо з історичних джерел, проте поки цьому немає вагомих археологічних підтверджень.

Під час будівництва міського бульвару в 1830-х роках вежа була повністю засипана.

До речі, під уламками вежі знайшли два мідні чани періоду турецької окупації Кам'янця, аналоги яких є в Будапештському музеї.

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...

В Україні хочуть вивести з обігу паспорти-"книжечки" зразка 1994 року: Чого чекати

субота, 20 квітень 2024, 6:50

Стали відомі нові подробиці можливих змін, які стосуються паспортів українців. Про них у коментарі для ТСН.ua розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України. "Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передб...