У Києві колишній співробітник влаштував рейдерську атаку на приміщення Фонду української культури (фото)

Майже за два тижні “діяльності” Олега Лосіхіна, якого звільнили з посади 1 грудня 2017, від колишніх надбань Фонду не залишилося майже нічого.

Фото:informator.news31 грудня 2017 року Всеукраїнський фонд культури імені Бориса Олійника зазнав рейдерської атаки з боку колишнього співробітника. До журналістів ІНФОРМАТОРа звернувся голова Фонду з проханням про допомогу, передають Патріоти України.

Виявилося, що 31 грудня 2017 року, колишній співробітник фонду Олег Лосіхін, який декілька місяців обіймав посаду юриста організації, сфальсифікував постанову правління та на її підставі призначив себе виконуючим обов’язки голови правління фонду.

Всеукраїнський фонд української культури імені Бориса Олійника був створений у 1987 році самим письменником. За тридцять років діяльності, організація накопичила величезну колекцію творів відомих письменників та художників.

Після незаконного привласнення посади голови правління фонду, Лосіхін за допомогою найнятих ним молодиків, силою примусив інших членів правління залишити примішення організаії, завдавши їм тілесні ушкодження. Охоронця, який на момент захоплення перебував у приміщенні, незаконно утримували у одній з кімнат протягом 12 днів.

З 31 грудня по 12 січня Олег Лосіхін, користуючись власним становищем, розпочав вивезення предметів мистецтва та документації фонду у невідомому напрямку. Усвідомлюючи, що існування організації перебуває під загрозою, члени правління запросили небайдужих громадян та ветеранів АТО аби ті не допустили привласнення архівів фонду. Однак, майже за два тижні “діяльності” Лосіхіна, від колишніх надбань не залишилося майже нічого.

Техніка, фінансова звітність, каталоги з переліком та описом предметів мистецва, особисті речі Бориса Олійника були вилучені, а їх теперішнє місцезнаходження невідоме. Деякі зі зниклих полотен були написані відомими українськими художниками, а їх вартість може становити сотні тисяч доларів.

Привласнивши приміщення фонду та його речове майно, Олег Лосіхін, без погодження з правлінням фонду, зареєстрував за тією ж юридичною адресою (м.Київ вул.Липська 16а – ред.) громадську організацію “Український фонд слов’янської культури”.

Засновниками новоствореного фонду стали Олег Лосіхін, Антоніна Лосіхіна та Ірина Яремчук. У правлінні фонду імені Олійника підозрюють, що така перереєстрація мала на меті приватизацію історичної будівлі в урядовому кварталі. Варто додати, що жодного стосунку до фонду Лосіхін не має з 1 грудня 2017 року, оскільки був звільнений з посади.

Наразі Службою безпеки України порушено кримінальне справу та оголошено про підозру Олегу Лосіхіну.

Через рейдерське захоплення, на місяць була паралізована робота фонду, припинилися приготування до відкриття музею Бориса Олійника через слідчо-оперативні дії.

30 січня 2018 року правління фонду в черговий раз намагалося звернутися до Лосіхіна з проханням повернути викрадені документи, предмети мистецтва, устаткування організації та відкрити доступ працівникам до приміщень організації. Отримавши відмову, правління прийняло рішення власноруч відкрити захоплені кабінети організації, для чого була викликана поліція охорони, в присутності співробітників якої і була відкрита одна з кімнат. Отримавши доступ до раніше захоплених приміщень, працівники фонду виявили частину техніки, яка до цього була викрадена з кабінетів голови правління та бухгалтерії, звітні документи фонду.

Після цього співробітниками фонду разом з ветеранами АТО та громадським активістом Андрієм Махніцьким була викликана поліція, яка мала б засвідчити факт привласнення техніки та документації, однак офіцери патрульної поліції, які прибули на виклик, заявили що вони не мають відповідних повноважень, зібрали покази свідків та залишили місце події. Слідчо-оперативна група відмовивася приїжджати на виклик.

Збитки, які на даний момент завдані Всеукраїнському благодійному фонду української культури імені Бориса Олійника, має встановити слідство однак за оцінками голови правління організації, тільки устаткування та технічних засобів було вивезено на суму понад півмільйона гривень. Втрати від викрадення предметів мистецтва наразі неможливо свстановити через відсутність архівів, однак на думку членів правління, вони вимірюються сотнями тисяч доларів.

Загалом, ми бачимо, що ситуація, склалася довкола Всеукраїнського фонду української культури імені Бориса Олійника є нетиповою оскільки ледь не вперше жертвою рейдерського захоплення є організація, яка займається збереженням культурної спадщини нашого народу.

Стався епілептичний напад: На Закарпатті мобілізований помер дорогою до навчального центру

вівторок, 23 квітень 2024, 12:14

У Закарпатській області військовозобов'язаний помер дорогою до навчального центру через епілептичний напад. Про це повідомив Закарпатський ОТЦК та СП у Facebook, передають Патріоти України. «Висловлюємо співчуття родині та близьким. Сталась трагедія. П...

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...