Вчені повідомили про смертельну хворобу, заразитися якою можна з одного вдиху

Меліоїдоз (помилковий сап, хвороба Уітмора) - гостра інфекційна хвороба, що протікає у вигляді важкого сепсису з утворенням множинних абсцесів в різних органах.

Вчені повідомили про смертельну хворобу, заразитися якою можна з одного вдиху. Фото: ebolanews.ru.

Вчені дізналися про те, що меліоїдозом (небезпечною інфекційною хворобою, яка вбиває половину хворих) можна заразитися після одного лише вдиху. Про це повідомляється в журналі Immunity and Infection, розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Бактерії Burkholderia pseudomallei, що викликають меліоїдоз (помилковий сап), щорічно вбивають близько 89 тисяч чоловік. Ця хвороба поширена в північній Австралії і Південно-Східній Азії.

Раніше вчені погано розуміли, як патогенний мікроорганізм потрапляє в головний мозок і хребет. Досліди на мишах показали, що одного вдиху достатньо, щоб бактерії за 24 години закріпилися в організмі.

"Уявіть собі, що ви гуляєте, вдихаєте запахи грунту, а на наступний день мікроб вже потрапив в ваш мозок і руйнує хребет", - заявив співавтор дослідження Джеймс Сент-Джон.

Більш того, після вирішального вдиху людина може багато років не знати про інфекції. Максимальний інкубаційний період меліоїдоза становить 62 роки (пацієнт заразився їм в японському полоні під час Другої світової, а проявилася хвороба лише в 2000-х роках).

"Він може просто сидіти в тілі, чекаючи слушної нагоди, або ж поступово шкодити організму протягом усього життя. Та чи інша функція мозку може відмовити", - резюмує Сент-Джон.

Нове дослідження також проливає світло на механізми зараження іншими мікробами через ніс. Справа в тому, що нюхова слизова оболонка розташована дуже близько від мозку. Далі, через трійчастий нерв, патогенні мікроорганізми потрапляють в центральну нервову систему (в мозковий стовбур і спинний мозок).

Меліоїдоз (помилковий сап, хвороба Уітмор) - гостра інфекційна хвороба, що протікає у вигляді важкого сепсису з утворенням множинних абсцесів в різних органах. Меліоїдоз ендемічний для країн Південно-Східної Азії і Північної Австралії, де він спостерігається у людини і тварин.

Резервуаром збудника в природі є грунт і вода, забруднені виділеннями інфікованих тварин. Збудник меліоїдоза може довго зберігатися в організмі у вигляді латентної інфекції.

Розширення повноважень ТЦК і нові штрафи за порушення військового обліку: В Україні нардепи готують ще один закон

субота, 4 травень 2024, 12:30

18 травня набуває чинності змінене законодавство про мобілізацію. Сателітний законопроєкт №10379, який пройшов перше читання 10 квітня, передбачає збільшення штрафів за порушення правил військового обліку. У разі ухвалення цього законопроєкту повноваже...

Мобілізація в Україні: Чи буде кримінальна відповідальність за непроходження ВЛК

субота, 4 травень 2024, 11:30

У Верховній Раді триває робота над законопроєктом № 10379, що передбачає збільшення штрафів за порушення правил військового обліку, передають Патріоти України. Профільний Комітет провів позачергове засідання, опрацював і затвердив таблицю до другого ...