Вчені випадково відкрили «шосте чуття» людини

​Ген PIEZO2 відповідає за інстинктивне положення тіла в просторі.

Біологи знайшли «шосте чуття» людини. Фото: belgazeta.by.

У ДНК людини випадково знайшли ген, який відповідає за інстинктивне визначення положення тіла в просторі, так зване «шосте чуття», повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Біологи з Національного інституту здоров'я США розкрили несподівану функцію гена PIEZO2 в роботі організму людини і розвитку своєрідного «шостого чуття», вивчаючи історію хвороб двох пацієнтів американських клінік, які страждали від надважких форм сколіозу.

Досліджуючи їх ДНК, вчені натрапили на дивну річ - виявилося, що у обох пацієнтів був пошкоджений ген PIEZO2, який раніше біологи вважали відповідальним за розпізнавання легких торкань.

Цей збіг змусив вчених перевірити, чи не пов'язана ця ділянка ДНК з роботою інших функцій організму, порушення яких може викликати сколіоз.

Отримавши згоду самих хворих та їхніх родичів, вчені перевірили, як їх руки і інші частини тіла реагують на вібрації, уколи шпилькою, холодні і гарячі предмети та інші подразники.

Виявилося, що, крім розпізнавання торкань, PIEZO2 грав і іншу роль в роботі тіла, яку в загальному можна описати як «почуття простору».

Воно виражається в тому, що людина, у якої PIEZO2 знаходиться в нормальному стані, досить добре розуміє, де і як розташоване її тіло, якщо вона закриє очі, яких предметів вона торкається і що її оточує.

Найпростішою перевіркою цього чуття є знайома всім по лікарнях пропозиція невролога торкнутися носа із закритими очима або знайти і помацати предмет, розташований поруч.

Як показали досліди на добровольцях, позбавлених PIEZO2, вони не можуть виконати навіть таке просте завдання, якщо їх очі закриті. З відкритими очима вони легко торкалися носа, предметів і ходили по кімнаті, незважаючи на деформації рук і ніг, хоча і зберігали баланс з великими труднощами.

Вчені припускають, що подібні відмінності в результатах «сліпих» і «зрячих» тестів пов'язані з тим, що мозок цих хворих пристосувався до відсутності «шостого почуття» і навчився використовувати очі і вуха для отримання інформації про положення тіла в просторі і його балансі.

Відзначимо, що технологія редагування генома CRISPR / Cas9 стала дуже популярною. Так, в травні повідомлялося, що вченим вперше вдалося успішно вирізати сегмент ДНК, що належав ВІЛ, з генома живих тварин.

25-річна українка організувала "фабрику документів" у Гданську, але щось пішло не так (відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 13:02

Польські правоохоронці затримали 25-річну громадянку України, яку підозрюють у підробці документів. Слідчі виявили понад 2750 готових документів, вартість яких на чорному ринку може сягати 14,5 млн злотих (близько 142 млн грн). Про це повідомила Прикор...

У Євпаторії понад 200 тварин загинули під час пожежі у зоопарку

вівторок, 16 квітень 2024, 11:44

В тимчасово окупованій Євпаторії вночі згорів екзотаріум Тропік-парк, на пожежі врятовано жінку та двох ведмедів. Про це повідомляють російські ЗМІ у вівторок, 16 квітня.Зазначається, що повідомлення про спалах надійшло до служби порятунку о 02:33. Вог...