Вченим вдалося зі стовбурових клітин людини виростити око

Біологам з Великобританії і Японії вдалося відновити зір кроликів, виростивши багатошарову тканину ока з людських стовбурових клітин.

Вчені створили клітинний «клон» переднього сегмента ока. Фото: www.urano.ru

Біологам з Великобританії і Японії вдалося відновити зір кроликів, виростивши багатошарову тканину ока з людських стовбурових клітин. Наукова робота про це з'явилася в журналі Nature, а короткий переказ - на сайті Кардіфського університету, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Око складається з «спеціалізованих» тканин, які створюються з різних типів клітин в процесі розвитку організму. Раніше вченим вдавалося виростити в лабораторії клітини сітківки або рогівки, однак вони не враховували всієї складності будови ока.

Cтовбурові клітини Фото: cardiff.ac.uk

На цей раз міжнародна група вчених з Кардіфського університету та Університету Осаки створила клітинний «клон» переднього сегмента ока - з кришталиком, рогівкою і кон'юнктивою (сполучної оболонкою). Матеріалом для частини ока стали індуковані плюрипотентні стовбурові клітини людини (iPS). Такі клітини «працюють» як клітини ембріонів і можуть розвинутися в будь-яку частину організму. Отримують їх за допомогою їх репрограмування методами генетичної інженерії. Отриману частину ока хірурги пересадили кроликам з штучно викликаною сліпотою. Зір тварин вдалося відновити.

«Це дослідження показує, що різні типи стовбурових клітин людини в стані взяти на себе характеристики рогівки, кришталика і сітківки, - розповів професор Ендрю Кванток (Ендрю Quantock), один з авторів дослідження. - Наша робота не тільки має потенціал для розвитку лікування інших областей ока. Вона може закласти основу для майбутніх клінічних випробувань трансплантації передньої частини ока для відновлення зору у людей».

Дуже злякався? Легіонер "Шахтаря" хоче залишити Україну після обстрілів Києва

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:58

Венесуельський нападник донецького "Шахтаря" Кевін Келсі хоче залишити український клуб, повідомляє Telegram-канал "Футбол з вертольота". За інформацією джерела, бажанням 19-річного футболіста залишити клуб є страх війни у країні, передають Патріоти Ук...

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...