Від сесії до сесії тепер невесело: Нова система нарахування стипендій може залишити без грошей навіть відмінників

Раніше в більшості вузів академічні стипендії отримували 75% студентів-бакалаврів денної форми навчання, тепер їх буде не більше 45%.

При новій системі нарахування кількість студентів зі стипендіями зменшиться. Ілюстрація:tpv.vpi.kpi.ua

За словами заступника голови Профспілки працівників освіти і науки України Ольги Чабанюк при використанні нової системи нарахування стипендій навіть круглі відмінники не завжди зможуть отримати виплати. Чабанюк зазначила, що загальна сума, передбачена в бюджеті на стипендії, значно зросла за рахунок виплат для малозабезпечених та інших пільговиків. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Українські Новини.

“На це в державному бюджеті передбачено 3 млрд. 985 млн. грн. В минулому році було 4,9 млрд. грн.”, – зазначає вона.

Вона пояснила, що раніше в більшості вузів академічні стипендії отримували 75% студентів-бакалаврів денної форми навчання, тепер їх буде не більше 45%.

“За новою системою виплати отримає той, хто розташовується вгорі рейтингу, який складається окремо на кожному курсі, на кожному факультеті і на кожній спеціальності. 90% балів студенти набирають за результатами навчання і 10% — за участь у науковій, спортивній, громадській діяльності тощо. Академічні успіхи вже давно оцінюють за стобальною шкалою: раніше відмінникам ставили п’ятірки, а зараз — від 92 до 100 балів. Типовою є ситуація, коли студент чудово здає сесію, отримує 92 бала, вважається круглим відмінником і при цьому не має права на стипендію”, – заявила Чабанюк.

Вона також зазначила, що в лютому 2017 року студенти КНЕУ та інших вузів отримали академічні стипендії пізніше, ніж зазвичай — “після того, як в кінці місяця Мінфін нарешті затвердив паспорт відповідної бюджетної програми”. В деяких вузах, наприклад Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова, виплат чекають досі.

Як повідомлялося раніше, 28 грудня 2016 року Кабмін затвердив порядок використання коштів для виплати соцстипендій. Відповідно до нього, соцстипендія призначається на весь період навчання, починаючи з місяця звернення про її надання, і виплачується щомісяця: студентам (курсантам) вишів 1-2 рівнів акредитації, які мають право на призначення соціальних стипендій – 750 гривень; студентам вишів 3-4 рівнів акредитації – 1 000 гривень; студентам вишів 1-4 рівні акредитації з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки, а також студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків – 2 000 гривень.

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...

Життя повністю змінилось: Пара під час ремонту в кухні знайшла схований скарб на кругленьку суму

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:55

Пара була приголомшена, коли під час ремонту будинку розкопала бетонну підлогу в кухні й знайшла захований скарб вартістю 60 000 фунтів стерлінгів (майже три млн гривень). Про це пише Mirror, передають Патріоти України. Роберт та Беккі Фукси розкопувал...