Нація талантів: Як троє харківських фізиків створили хаб для експериментів зі звичайного гаражу (фото)

Зараз в хабі є конференційна і лекційна зони, де можна провести невеликий освітній захід на 15-20 людей та лаунж-зона, де можна сісти, відпочити, поспілкуватися.

Власний майданчик для творчості перетворився на успішний бізнес. Фото: Ukraїner.

Засновники «Гараж-хабу» в Харкові Роман Видро, Платон Пугачов та Іван Дмитрієв не планували робити майстерню для всіх охочих. Працюючи над дослідженням, студенти зрозуміли, що їх не влаштовує університетська лабораторія, а потрібний власний простір, де можна більше експериментувати та не бути обмеженими жодними рамками, передають Патріоти України.

За два роки майстерня збільшилась і до команди приєднався архітектор Дмитро Мельников. З приходом Дмитра засновники винайняли третій гараж. Згодом у гаражах почали займатися не тільки експериментами, а також брати невеликі комерційні замовлення.

З того часу у майбутньому хабі зявилися постійні відвідувачі, які приходили працювати на обладнанні майстерні. На здивування хлопців, хабом зацікавилися не лише фізики, але й люди без жодної технічної освіти. Хтось приходив зробити табуретку чи світильник для дому. Хтось — встановити гідроелектростанцію в бачок для унітаза, або просто відпочити від офісної роботи. Щоб не пояснювати новачкам правил роботи з обладнанням, засновники записали курс «Інтро ту гараж».

У лютому 2017 року, отримавши грант від «Українська ініціатива підвищення впевненості», хаб знайшов нове приміщення. Зараз простір відкритий для співтворчості, де кожен може виявити ініціативу.

Зараз «Гараж-хаб» — це простір із багатьма зонами, кожна з яких має свою функцію. Тут є адміністрація, де можна записатися, з’ясувати, коли яке обладнання вільне, отримати певні електронні компоненти чи інструмент для того, щоб робити свої інженерні або арт-проекти. Також у хабі є приміщення окремо для «тихої» та «шумної» роботи.

Також в хабі є конференційна і лекційна зони, де можна провести невеликий освітній захід на 15-20 людей та лаунж-зона, де можна сісти, відпочити, поспілкуватися. Зараз майстернею керують дев’ятеро людей. Серед них — професійний ретушер, програміст, перекладач-референт, психотерапевт, соціолог, радіофізик та люди без спеціальної освіти. Перелік резидентів вкрай різноманітний: студенти, психологи, музиканти, гіпнотерапевти. Головний критерій відбору охочих долучитися до хабу — поділяти його цінності.

«Гараж-хаб» працює за такими напрямками, як: резидентство, навчання, прототипування, технології. Резиденти можуть працювати з різними матеріалами, моделювати й паяти техніку та сплачують години роботи в хабі. Освітній напрям роботи в «Гараж-хабі» представлено менторством. Ментори допомагають людині, яка бажає щось зробити, стежать за правильним використанням інструментів. Також тут проводять воркшопи для компаній та організацій.

Окремий напрям роботи — це консультування архітекторів, дизайнерів щодо того, як облаштовувати майстерні, обслуговувати обладнання, втілювати проекти. А ще тут займаються прототипуванням — розробкою моделей проектів та продуктів широкого спектру.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...