"Вони можуть легко вкачати тобі наркоту, і ти підеш у якісь фантастичні світи, або тобі переріжуть горло" - Ілля Богданов розповів про своє викрадення

Колишній ФСБ-шник після порятунку вирішив вкласти свій досвід у безпеку України, на роботі в СБУ.

Ілля Богданов. Фото:startco.net.ua

Викрадений ГРУ і врятований СБУ російський емігрант і український АТОшник Ілля Богданов розповів деталі викрадення, про своє перебування у руках викрадачів та про плани його вбивства. Про це пише depo.ua, інформують Патріоти України.

- Ілля, можливо Вам ще важко логічно аналізувати все, що сталося за останній тиждень, але все ж, як Вам здається, чому Вам вдалося вижити? І коли саме Ви зрозуміли, що СБУ контролює ситуацію? Як так сталося, що СБУ вже 12 листопада розробляло спецоперацію, тобто з того моменту, коли Вас викрали? Наскільки розумію, СБУ вже давно вело харківського колишнього депутата Росоху і ним створене угруповання, але не тільки. Можливо, також були почуті і Ваші заяви, що відчуваєте за собою стеження. Але почнемо з того, як Вас викрали?

- Мене відвезли до нього кілька людей. До того я вже був знайомий з Росохою. Він представився бізнесменом і хотів спонсорувати мою справу, при чому так спритно, що навіть моя підвищена пильність не прокинулась. Він дуже тонкий психолог, так і вигляд такий, що ніхто нічого не запідозрив. Він ходив зі мною в кафе, фотографувався зі мною, вів різні розмови.

Росоха, він дуже, дуже досвідчений. Помічник прокурора сказав, що раніше Росоха перебував в організованому злочинному угрупованні, і коли проходив по цій справі, суддя, який вів справу, раптово помер, а справу закрили. Це людина, яка брала участь у вбивствах, і ще дуже багатьох жахливих речах. То ж, так, його могли вести. Але я не можу розкривати деталі слідства, воно ще далеко не закінчено.

- Значить, Росоха заздалегідь вступив в контакт?

- Так, за тиждень до цього. А брали мене вже інші люди, відвезли на квартиру в центрі Києва. Росоха там мене сфотографував, відправив знімок в ГРУ. Це відразу було ясно, бо розмова з ГРУ йшла по гучномовному зв'язку, і я чув про всі угоди, всі деталі їхнього плану. На тому кінці дроту його хвалили, що він офігенний молодець, що він повинен продовжувати мене напихати наркотиками, тримати зв'язаним, у разі невдачі грохнути. З Києва вони мене в напівмаренні грузонули в машину і повезли на схід. Як з'ясувалося, в Харків. Потримали там, познущалися. А звідти вже до кордону на передачу в Росію.

- Чим Вас накачували?

- Мені кололи клофелін і ще щось, суміш всього.

Взяли 12-го в обід. Завезли в квартиру з гратами, на голову натягнули балаклаву. Її потім не знімали, і я мало що бачив, відсотків на 30. Бачив черевики Росохи, коли він мене фотографував. Це він ідейний, він просто схиблений в цьому сенсі. Розумієте, я не новачок, до цього пережив два замахи. Спочатку мене намагалися викрасти у місті Ковель, другий раз мене намагалися вбити в Києві. Я добре навчений.

Раніше я служив в Дагестані, в умовах контртерористичної операції, у мене добрий нюх. А цього Росоху, я його взагалі не відчув. Він мене просто на чистому оці розвів, він мені просто виніс мозок. Якби йому потрібно було, я б ще раз повірив. Якщо б у гру не вступило СБУ, він би повів справу так, що я б вже був у Росії, або на тому світі. Його розмови з подільниками з ГРУ просто жесть. Вони сильно переживали, що я зроблю якісь не передбачені кроки, тому весь час говорили про те, щоб Росоха продовжував напихати мене наркотою. Я був зв'язаний, в мене затекли руки, просто нічого не розумів, не міг поворухнутися.

- Ви раніше розуміли, що це ГРУ і ФСБ стежить за Вами?

- Звичайно. Я помічав за собою стеження, були всякі різні сюжети, я до всіх звертався, до кого міг, але мало хто відреагував належним чином. Зараз, коли я розповів у деталях Грицаку, він був вражений, і сказав, що все, такого більше не допустить ні з ким, що на все будуть реагувати. Абсолютно невідомий мені мужик на машині з луганськими номерами приїжджає на мийку і раптом дарує ноутбук! Ще й фоткається зі мною! Цей подарований невідомим ноут був весь напханий апаратурою для стеження, як і багато іншого. Я той ноут відразу відніс у ломбард.

- Які погрози надходили раніше?

- Погрози приходили через соцмережі, і не тільки. Спливали якісь люди з Росії, які намагаються кудись затягнути. У мене таке життя, що я два тижні на одному місці не живу. Тільки тому я ще живий, що так переміщаюся. Я розумів, що за мною ведеться стеження спецслужбами РФ. Я про це весь час говорив у своїх інтерв'ю. Але коли почув своїми вухами їхню розмову по гучномовному зв'язку з ГРУшником, я був у депресії, тому що фізично відчув, яка на мене машина російських спецслужб насувається...

На тому кінці дроту був полковник як мінімум. Він радів, будував плани, і я зрозумів, що ця політична махіна всіх спецслужб Росії мене просто розчавить. Що вони все доведуть до кінця, що це їх "справа честі", як той ГРУшник сказав. Все це виходило від посадової особи.

Розумієте, я ж служив там, я знаю всі нюанси, було таке відчуття, що це мій начальник оперативного відділу говорить. Я зрозумів, що це настільки серйозно, що якщо не цього разу, то іншого, але ця задача буде виконана. Мене це сильно придушило. Кілька годин перебував у депресії, я думав, якщо не зараз – то потім... це морально важко. Вони між собою говорили:

- Ну, якщо не вийде доставити посилку на місце, то треба його "задвухсотити".

-Як?

- А як хочеш, якщо сильно треба, ми тобі грошей накинемо!

А я сиджу поряд і розумію, що цей виродок мене завалить, не думаючи. Ось, чесно. Я брав участь у збройних конфліктах, був в найгарячіших точках, і це все дитячий садок порівняно з тим, коли ти безпорадний лежиш з торбою на голові і чуєш все це. Вони можуть легко вкачати тобі наркоту, і ти підеш у якісь фантастичні світи, або тобі переріжуть горло – ти не знаєш. Це зовсім інша, некерована ситуація, інші відчуття. На війні набагато простіше, ніж коли ти лежиш настільки безпорадний. Це реально страшно. А вони на цьому тлі - гроші рахують, скільки на тобі зароблять. Це мерзотники закінчені, бандити. Але я змусив себе зібратися.

Коли ми вже були на кордоні, будь-яка ДРГ з тієї сторони нас могла запросто вбити, раз плюнути. Я добре розумів, що це далеко не кінець.

За півтори місяці до замаху я анонсував книгу, я пишу книгу про спецслужби Росії і з цим я пов'язую свій замах. Про ФСБ не писав ніхто. Крім Литвиненка, якого вбили навіть у Лондоні. Я анонсував, зняв відео, написав, що розкрию всі методи російських спецслужб, форми прихованої війни.

- Ви брали участь у боях за Донецький Аеропорт, наскільки знаю, воювали у підрозділі ДУК ПС (Правого Сектора)?

- Так, був спочатку в 5 підрозділі, потім 15, потім ми перейшли в 7-й.

- Але все ж ви саме з цією книгою пов'язуєте своє викрадення?

- Це можливо. Я був оперуповноваженим прикордонних служб, які в Росії підпорядковані ФСБ. У мене за плечима інститут. Я був старшим лейтенантом, займався оперативною роботою. За свою службу мені доводилося відправляти свого агента в Грузію до Саакашвілі, це мало кому доводилося. Я був особисто знайомий з першим заступником директора ФСБ, генералом Кулішовим, я йому особисто доповідав, тобто, був у його прямому підпорядкуванні.

Проводив по республіці Дагестан маршрутування джерела за кордон. Далекий родич мого агента був особистим пілотом М. Саакашвілі. Тобто, я знаю про такі тонкощі, про такі таємниці, що мало не здасться. І збираюся найближчим часом цю книгу закінчити, описати все, що там в спецслужбах РФ відбувається, і яку таємну війну вони ведуть тут. Я думаю, це дуже стане в нагоді майбутнім службовцям українських спецслужб.

- Коли саме Ви зрозуміли, що СБУ контролює ситуацію? По дорозі до Харкова, чи вже на шляху до межі, коли проводилася спецоперація по захопленню угруповання, як це було видно на відео?

- Я не все можу сказати про те, як і коли, тому що слідство ще триває. Але це відео знято не в момент захоплення злочинного угруповання. Це знімалося, коли проводився слідчий експеримент. Але є записи телефонних переговорів, які не були оприлюднені, тобто тих, коли я був на волосок від смерті, і не було ніякої надії на кого-небудь. Одне можу сказати про ці переговори, вони там в ГРУ абсолютно закінчені виродки.

- Як те, що трапилося, вплинуло на Вас особисто, що вирішили, яким Ви вийшли з цього пекла?

Для мене це був переломний момент. З моїми знаннями, умінням, я повинен якось реально протистояти цим нелюдам. І знайду, як правильно вчинити, куди вкласти свій досвід. Тепер я буду працювати на безпеку України. В СБУ.

"У нас біда": Помер письменник і громадський діяч Дмитро Капранов

вівторок, 16 квітень 2024, 15:30

У віці 56 років раптово помер український письменник, публіцист, громадський діяч та блогер Дмитро Капранов. Разом з братом-близнюком Віталієм Капрановим вони були ведучими YouTube-каналу "ім. Т.Г. Шевченка" та видавали історичну літературу. Про смерть...

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...