Зародження нового життя: Португальський художник створив приголомшливий мурал в Чорнобилі (фото)

Розпис стіни в зоні відчуження - це своєрідний маніфест, привернення уваги широкої громадськості до катастрофи, нагадування про те, як слід поводитися з атомом і не забувати, що немає нічого важливішого за людське життя.

Португальський художник створив приголомшливий мурал в Чорнобилі. Фото: УНН.

До 30-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС португальський стріт-арт художник Антоніо Коррейя (Pantonio) розмалював одну зі стін центральної вулиці міста Чорнобиль (Київська область). Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Робота на такій локації - це виклик і мрія багатьох стріт-артистів, а також велика відповідальність. Адже малюнок пов'язаний з трагедією, що сталася 30 років тому. Трагедією, яка зачепила багато країн і поколінь", - зазначив художник.

У своїй роботі автор зобразив зародження нового життя після техногенної катастрофи. Кролики символізують повернення тварин і відродження всього живого на територію, яка вважалася непридатною для існування.

Ідея створення муралу в Чорнобилі належить Sky Art Foundation, куратор проекту - Олег Соснов.

"Проект є художнім і інформативним одночасно. Його мета - змінити уявлення про сучасне життя в зоні відчуження", - підкреслює Соснов.

Розвиток урбаністичного мистецтва - один із напрямів діяльності Sky Art Foundation.

"Розпис стіни в зоні відчуження - це своєрідний маніфест, залучення уваги широкої громадськості до катастрофи, нагадування про те, як слід поводитися з атомом і не забувати, що немає нічого важливішого за людське життя. У той же час створений мурал символізує відродження і надію", - підкреслює засновник Sky Art Foundation Дмитро Палієнко.

Нагадаємо, аварія на Чорнобильській атомній електростанції сталася 26 квітня 1986 року. В результаті вибуху на чорнобильському реакторі Україна досі розбирається з наслідками катастрофи. Зокрема, було назавжди поховано безліч дрібних селищ і міст, уряд був змушений вивести з сільськогосподарського обігу понад 5 млн га землі. Радіація поширилася на території України, Білорусі, Росії, країн Прибалтики та Скандинавії.

Sky Art Foundation - благодійний фонд, який був заснований восени 2014 по ініціативи Дмитра Палієнка. Мета організації - підтримка і розвиток нового покоління українських сучасних художників, а також сприяння міжнародним культурним обмінам і інтеграції української культури у світовий арт-контекст.

"Мав би померти, але живий": Журналіст і письменник Станіслав Асєєв потрапив з-під Очеретиного до шпиталю

середа, 1 травень 2024, 11:44

Український журналіст і письменник Станіслав Асєєв, який воює у складі ЗСУ на одному з найгарячіших напрямків фронту, дістав контузію і потрапив до шпиталю. Про це він повідомив у соцмережі X у середу, 1 травня, передають Патріоти України. «Я живий, хо...

Стане більше: У Міноборони озвучили плани щодо розвитку мережі рекрутингових центрів

середа, 1 травень 2024, 11:28

До середини червня 2024 року в Україні мають запрацювати близько 30 центрів рекрутингу української армії. Наразі відкрито 18 таких центрів. Про це повідомив речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін у коментарі "Укрінформу". Зокрема, він повідомив, щ...