Злопам'ятніше жінок: Вчені виміряли, скільки ворона пам'ятає заподіяне їй зло

Не дарма ворона здобула славу зловісної птиці - дослідження показали, що птах може пам'ятати "несправедливе" до нього ставлення протягом місяця.

Ворони. Фото: WomanAdvice.ru.

Дослідники з Австрії та Швеції показали, що ворони зберігають пам'ять про одиничний досвід «несправедливого» відношення щонайменше протягом місяця. Стаття опублікована в журналі Animal Behavior, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Взаємний альтруїзм характерний для багатьох соціальних тварин. Така поведінка передбачає самопожертву у відповідь і дозволяє формувати коаліції, що підвищують шанси сторін на отримання вигод. Однак механізм феномена неясний.

Залежно від гіпотез, він асоціюється з емоційною компонентою, принципом симетрії або ощадливості. При цьому до недавнього часу остання вважалася видоспецифічною рисою людини, але експеримент 2009 року показав, що на активну оцінку співвідношення шкоди і користі здатні також суматранські орангутанги (Pongo abelii). Крім приматів і собак, схожу вибірковість можуть проявляти птахи. Так, американський ворон (Corvus brachyrhynchos) пам'ятає обличчя небезпечного індивіда протягом декількох років.

У новій роботі фахівці з Віденського і Лундського університетів перевірили, чи здатні ворони поширювати досвід негативної взаємодії на інші ситуації взаємного альтруїзму. На першому етапі дев'ять воронів (Corvus corax) навчали обмінювати хліб на сир.

У міру освоєння завдання асистенти, кожен з яких надавав птахам різну їжу, поступово віддалялися один від одного і змінювалися, щоб встановити відмінність ролей, але запобігти запам'ятовуванню. Потім вибірку ділили на пари (дев'яту самку тестували окремо). В ході посівної фази ворони виступали в ролі випробуваного або спостерігача. При цьому, в залежності від сесії, асистент, що передає сир, віддавав піддослідній особині їжу або сам з'їдав її після того, як інший асистент отримував хліб.Відношення переваг «справедливого» асистента до випадкового показника через два дні (a) і місяць (b) серед воронів, що мали досвід взаємодії (чорний колір), і спостерігачів (білий колір) з урахуванням помилки середнього.

Після цього автори провели два контрольних випробування - через два дні і один місяць відповідно. Птахи тестувалися поодинці, і на цей раз поруч з вольєром, крім нових «справедливого» і «несправедливого» асистентів, був присутній третій, також невідомий їм чоловік. Він (точніше, вона - в якості асистентів виступали тільки жінки) повинен був регулювати новизну стимулів і, зокрема, внести в процедуру нову умову: якщо після отримання хліба ворон передавав їжу йому, вона поверталася назад. Всього в рамках тестів кожна особина брала участь в 30 подібних сесіях. Таким чином, вчені могли з'ясувати, чи пов'язано перевагу асистента, що має певну їжу, з безпосереднім негативним досвідом і як довго зберігається пам'ять про нього.

Результати показали, що більшість птахів, що мали прямий досвід «несправедливого» обміну, частіше вибирали «справедливого» асистента. Спостерігачів автори розділили на особин, які залишалися пасивними, і тих, хто в контрольній фазі отримав статус піддослідних. На відміну від перших, ворони, які сприймали, а потім брали участь в обміні, також частіше контактували зі «справедливими» асистентами. Однак цей показник не був статистично значимим. Слабо з освоєнням парадигми корелювала і уважність спостерігачів - її оцінювали у напрямку голови птахів. За словами вчених, дані підтверджують, що C. corax можуть запам'ятовувати і поширювати одиничний негативний досвід «несправедливості» на випадки аналогічного взаємодії.

У Держпраці заявили, що під час воєнного стану українців не можна звільняти за прогули: Що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:22

Державна служба з питань праці заявила про те, що прогули тих співробітників, які переїхали в інший регіон або виїхали за кордон під час воєнного стану, не можуть бути причиною звільнення. Замість звільнення їх можна відправити в неоплачувану відпустку...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...