Не авіація чи ракети: Експерти підбили головні підсумки "Рамштайну-9"

Дев'ятий саміт у форматі "Рамштайн" відбувся 14-15 лютого у штаб-квартирі НАТО в Брюселі. Західні союзники обговорили нові кроки з підтримки Збройних сил України і постачання зброї, зазначають Патріоти України.

Президент України Володимир Зеленський розповів, що західні партнери підтвердили "більше ППО, більше танків, більше артилерії та снарядів, більше навчання наших військових". Президент додав, що чимало домовленостей залишаться "за зачиненими дверима". Міністр оборони Олексій Резніков також висловив своє задоволення результатами засідання оборонної групи у форматі "Рамштайн".

За підсумками саміту було оголошено, що Україна, зокрема, отримає системи ППО SAMP/T, танки Leopard, боєприпаси та бронетехніку. Втім, не пролунали очікувані заяви щодо постачання Україні бойових літаків та ракет більшого радіусу.

Зміна пріоритетів у військовій допомозі

Військовий експерт Олег Жданов в інтерв'ю пояснив, чому у фокусі уваги дев'ятого "Рамштайну" були не авіація чи ракети. За його словами, головне завдання, яке було сформульоване під час саміту - це логістика важкої техніки, танків, артилерії, боєприпасів.

"Західним країнам треба цей обсяг озброєння доставити - виконати логістичне завдання. Навіть у своєму зверненні президент Зеленський саме на цьому і робив акцент. Коли ця техніка до України буде доставлена, ми почнемо формування бригад. А потім постане питання авіації. І тоді, можливо, замість авіації вони нададуть ракети. Хоча я думаю, що і авіація буде. Фактично всі учасники засідання "Рамштайн" роблять ставку на контрнаступі України навесні", - зазначив Жданов.

На саміті "Рамштайн" розглядалося надання Україні зброї, яка допоможе негайно змінити ситуацію на полі бою, каже військовий експерт Сергій Грабський.

"Чи були в нас з кінця березня-початку квітня якісь дії, в яких застосовувалась авіація противника у масовому масштабі? Не було. Ми маємо надзвичайно виснажливий і важкий формат війни в наземних операціях... Говорити, що ми без винищувачів втратимо ініціативу - аж ніяк", - зазначив Грабський в інтерв'ю.

За його словами, "зараз стоїть питання, що ми можемо отримати для того, щоб негайно переломити ситуацію". "Йдеться про бронемашини, системи протиповітряного захисту, ракети, які можуть використовуватися з тих пускових установок, які ми вже отримали - "Хаймерс", М-270", - пояснив експерт.

Проблема з літаками для ЗСУ

Військовий експерт Михайло Притула в ексклюзивному інтерв'ю зазначив, що постачання літаків створює великий комплекс проблем з їхнім розміщенням, обслуговуванням і навчанням пілотів.

"За ці самі гроші можна поставити Україні десятки тисяч безпілотних літальних апаратів, дронів-камікадзе, які будуть вирішувати майже ті самі проблеми. За ці ж гроші можна поставити достатню кількість зенітно-ракетних систем, які будуть також закривати небо від ворожої авіації", - пояснив він.

За його словами, західні союзники у питанні військової допомоги виходили з завдань, які сьогодні треба вирішувати ЗСУ - це знищення великої кількості піхоти противника, логістичних ланцюгів і скупчень бронетехніки. "Чи допоможе в цьому авіація? Не завжди", - каже Притула.

Експерт висловив упевненість, що Україні все ж дадуть авіацію, але вона не дасть переламу в ході війни. "Перелам дасть інше озброєння. Якісь завдання будуть покладені на авіацію, але обслуговування навіть 10 літаків дуже складне. Це комплекс проблем, які буде дуже важко вирішувати. Місця базування літаків одразу стануть відомі противнику, вони будуть бачити це з супутників. Це буде витрата часу, ресурсів. Я впевнений, що буде авіація, але це не є панацея, це не "чарівна паличка", яка прилетить на крилах і все вирішить. Вирішує високоточна зброя - артилерія, ракетні війська", - заявив він.

Джерело: ТСН.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Міноборони РФ плаче від люті: Українські дрони влаштували "веселу ніч" у восьми областях Росії, - джерело

субота, 20 квітень 2024, 13:29

Безпілотники в ніч на 20 квітня атакували енергетичні об’єкти на території Російської Федерації. За даними джерел УНІАН, це була спільна операція Служби безпеки України, Головного управління розвідки Міноборони та Сил спеціальних операцій ЗСУ, передаю...

"Працюють занадто повільно": Міноборони Британії гальмує постачання озброєння для України - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 12:59

Міністерство оборони Великої Британії звинувачують у «повільній роботі» з невикористанням половини з £900 млн для України. Затримки означають, що лише £404 млн із коштів, пожертвуваних дев’ятьма країнами, було витрачено. Про це повідомляє The Guardian,...