"Порошенка і Саакашвілі під час навчання у КНУ розглядали як майбутніх імовірних розвідників", - ексголова СЗР Маломуж

Колишні президенти України та Грузії Петро Порошенко та Міхеіл Саакашвілі могли стати розвідниками. Їх розглядали на цю роль під час навчання у Київському університеті імені Шевченка. Про це заявив голова Служби зовнішньої розвідки (СЗР) України у 2005–2010 роках Микола Маломуж в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, передають Патріоти України.

За його словами, КНУ імені Шевченка був "базовим" для добору агентів розвідки і контррозвідки, оскільки там були факультети міжнародних відносин та іноземних мов. "Цей контингент, включно і з Порошенком, і з Саакашвілі, і багатьма іншими, розглядали як майбутніх розвідників... Гарна базова освіта і щонайменше дві мови, потім іще академія три роки щонайменше – і вже розвідник готовий до виконання первинних завдань за кордоном. Тому всіх вивчали – і далеко не всі пройшли. Частина не пройшла в розвідники, але пройшла на інші посади, включно з президентськими. До розвідників вищі вимоги, ніж до президента", – зазначив Маломуж.

Колишній керівник Служби зовнішньої розвідки розповів, що з Порошенком та Саакашвілі спочатку працювали українські спецслужби у складі КДБ, а після розпаду СРСР - СБУ. "Саакашвілі здобув рекомендації, пройшов на Грузію, тому що Союз розпався. Але там була війна: (перший президент Грузії Звіад - ред.) Гамсахурдія підняв повстання. Кому Саакашвілі показуватиме рекомендації, що він пройшов системну підготовку, медкомісію, має усі рекомендації від української сторони? Припускали, що там будуть колеги, які їх приймуть. Не було кому приймати. Тому він пішов у політику, поїхав за кордон, навчався там і став президентом", – розповів Маломуж.

Щодо нездійсненої кар'єри Порошенка, то Маломуж зауважив, що майбутній політик мав "певні успіхи у розвідці", але на останніх курсах університету "не пройшов певних ситуацій". "Кандидата на розвідку готують чотири-п'ять років. Гарна підготовка кандидата на розвідку – це, звісно, вивчення з першого курсу до п'ятого, а потім уже випробування у навчальному центрі, куди він піде, на які посади", – додав Маломуж.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ATACMS полетять по Кримському мосту - Тарас Березовець

субота, 27 квітень 2024, 0:30

"Щойно президент США Джо Байден встиг поставити підпис під документом про виділення Україні рекордної за обсягом допомоги - а виявилося, що фахівці з Пентагону вже розгорнули логістику, підготували і розподілили допомогу по складах у Німеччині й Польщі...

Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України - Марина Данилюк-Ярмолаєва

субота, 27 квітень 2024, 0:15

"Міністр МЗС Дмитро Кулеба визнав, що в України немає плану Б на випадок перемоги Дональда Трампа на виборах президента США. Це досить недалекоглядно, з огляду на те, що колишній президент має упереджені погляди на Україну. А більш ніж половина республ...