Російські загарбники вкрали надгробну плиту славетного ватажка запорожців, отамана Чорноморського козацтва

Надгробна плита на могилі Сидора Білого

Російські окупанти викрали з Кінбурнського півострова надгробну плиту отамана Чорноморського козацтва Сидора Білого. Про це повідомив історик, керівник ГО Бузький гард Ілля Зелінський.

"Кацапи вкрали з Кінбурна надгробну плиту отамана Чорноморського козацтва Сидора Білого. Надгробок першого отамана Чорноморського козацького війська було втрачено після численних військових баталій на півострові. Наразі окупант, який здійснює археологічні грабежі наших територій, збирається вивезти надгробок у Краснодар. Окупант продовжує присвоювати нашу історію та історичну спадщину України", - зазначає історик.

Зелінський наголошує, що це значна культурна втрата.

"Для держави це чергова культурна втрата, це наслідок того, що за всі ці роки ніхто і пальцем не поворушив у бік створення українського пантеону, ніхто пальцем не поворушив, щоб знайти його, не залишивши нам матеріальної спадщини, як і у випадку з відірваними від Батьківщини Гетьманами та отаманами", - пише Зелінський.

Додамо, що Сидір Білий - запорізький старшина, перший кошовий отаман Чорноморського козацького війська, командувач Чорноморської козацької флотилії, перший дворянський голова Херсонського повіту (1785-1787).

Через виняткові здібності та гарну освіту (навчався у Києво-Могилянській академії.- ПУ.) ще в молоді роки обраний на посаду військового осавула війська Запорізького. Під час знищення Січі царськими військами 1775 року перебував з дипломатичною місією від кошового Калнишевського у Петербурзі. Після повернення, за деякими даними, допоміг багатьом побратимам перебратися за Дунай. Сам не схотів залишити рідні краї. Добився від Катерини Другої повернення деяких козацьких вольностей та формування окремого війська на основі нового коша Васильківської Січі на Дніпровському лимані, де зберігалися давні запорозькі традиції.

Як колись Петро Калнишевський, що в цей час закований в кайдани сидів ув'язнений у сирій ямі Соловецького монастиря, так і Сидір Білий як кошовий "вірних запорожців" щиро сподівався, що вірною службою і пролитою в боях козацькою кров'ю можна заслужити в колонізаторів право вільного життя для українців на рідній землі.

Помер від ран 1788 року отриманих в ході переможного морського бою своєї флотилії над в рази сильнішим флотом султана, в ході чергової російсько-турецької війни.

Після смерті кошового, котрий як видатний дипломат неустанної працював над повною реабілітацією січової вольниці, царський уряд так і не поновив за козаками статус "запорозького війська". Натомість незабаром звелів залишити Васильківську Січ. впродовж років поневірянь і тимчасових пристанищ козаки Білого під проводом Антіна Головатого, енергійного помічника та наступника першого кошового "вірних запорожців", перебралася на Кубань.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...