Якщо б Путін з боярами менше "тырил" і воював, росіяни були б серед найбагатших націй Європи: Скільки Москва витратила на "величие" за 20 років нафтогазового процвітання

На ці гроші можна було б побудувати в країні 15 тисяч нових лікарень або покласти на накопичувальний рахунок кожного дорослого громадянина Росії по 400 тисяч рублів.

Останні 20 років виявилися для Росії періодом великих геополітичних проектів. Цьому є просте пояснення: чим дорожче головний експортний ресурс - нафта, тим вище градус зовнішньополітичного авантюризму сировинної держави. Це правило діяло за часів СРСР і продовжує діяти сьогодні, зазначають Патріоти України.

Але за останні роки потік нафтодоларів в російський бюджет помітно вичерпався. Експерти сходяться на тому, що пік споживання нафти пройдений, і «гладкі» часи не повернуться вже ніколи. Можливо, епоха кремлівської геополітики теж добігає кінця?
«Нова газета» підрахувала, скільки грошей російська влада витратили на допомогу дружнім режимам і політичні мегапроекти за кордоном за останні 20 років. Сума вийшла вражаюча: $ 609 млрд (майже 46 трлн рублів).
На ці гроші можна було б побудувати в країні 15 тисяч нових лікарень або покласти на накопичувальний рахунок кожного дорослого громадянина Росії по 400 тисяч рублів. Але замість цього нафтова рента витекла за кордон: близько $ 1 трлн виявилися припарковані в офшорах, а ще $ 609 млрд влада витратила на зовнішню політику, яка накликала на країну міжнародні санкції і практично позбавила справжніх союзників.

Найбільша стаття витрат з геополітичного пакета - підтримка лояльних Кремлю політичних режимів: $ 271 млрд. Наприклад, за 20 років союзу з Білоруссю різна допомога країні обійшлася російським платникам податків в більш ніж $ 109 млрд. Близько $ 100 млрд з цієї суми - надані Мінську знижки на паливо. Ще $ 9 млрд - держкредити. Нещодавно Олександр Лукашенко зворушливо назвав Володимира Путіна «своїм єдиним другом». Разом: більше $ 5 млрд за рік «дружби».

На другому місці - Україна: на знижки, приховані субсидії і держкредити до 2014 року пішло понад $ 100 млрд, за словами самої російської влади. Експерти не змогли підтвердити «Новой газете» адекватність цих цифр, проте зробити більш точні розрахунки не представляється можливим через закритість даних.
Крім того, Росія щорічно витрачає гроші на підтримку невизнаних республік: «ДНР», «ЛНР», Абхазії, Південної Осетії і Придністров'я. Обсяг допомоги за останні 5 років, за оцінками «Нової газети», міг скласти $ 32 млрд. Сюди входять пенсії жителям, безкоштовна електроенергія для підприємств та інші витрати. «Туди практично всі поставляється безкоштовно - за рахунок російських платників податків», - говорить партнер RusEnergy Михайло Крутіхін.
Далеко не всі реципієнти допомоги Кремля знаходяться на пострадянському просторі. Так, обсяг підтримки Кремлем влади Венесуели перевищив $ 20 млрд за останні 10 років. Найбільшу допомогу надала «Роснефть», яка виділила режиму Мадуро на різні потреби $ 17 млрд. Ще $ 3,15 млрд Венесуела офіційно заборгувала Росії. Частину з цих грошей вдалося повернути, зокрема, за рахунок таємних поставок нафти в обхід американських санкцій.
Ще одна відома геополітична інвестиція Москви - Сирія. Вливання в цю країну могли скласти $ 4,72 млрд. Війна на стороні Башара Асада з 2015 по 2018 рік, за підрахунками аналітичного центру партії «Яблуко», коштувала Росії $ 3,2 млрд. Експерти зазначають, що в реальності операція могла коштувати в 1,5 рази дорожче, тому що в загальну суму не включені невідомі величини, такі як вартість вильотів літаків дальньої авіації, перекидання військ, навчання місцевих військових і таке інше. В $ 1 млрд оцінюється допомога Росії, спрямована на відновлення країни в пандемійний 2020-й, а ще $ 500 млн з 2019-го по 2023-й РФ повинна вкласти в модернізацію сирійського порту, де знаходиться російська військово-морська база.
Найзвичніший для Росії спосіб підтримки лояльних режимів - дотації на нафту і газ. «Білорусь отримує російський газ за ціною близько $ 130 за тисячу кубометрів. Крім 2020 року, коли відбувся колапс цін в Європі, знижка становила від 35 до 50% до рівня середньої ціни російського газу в Європі», - пояснює заступник генерального директора Фонду національної енергетичної безпеки Олексій Гривач. Нафту Білорусь отримує без експортного мита, економлячи на цьому $ 1,5-2 млрд на рік.
Приблизно так само до 2014 року надавалася допомога Україні. Тільки за 5 років обсяг підтримки міг скласти $ 39 млрд: $ 17 млрд знижок на поставки газу, $ 18,5 млрд - невиплачені штрафи за недобір мінімальної кількості газу і борги за позиками на $ 3 млрд.

У скільки обійшлася Росії війна на сході України, точно невідомо. У «Нової газети» немає навіть приблизних даних про кількість військовослужбовців і розміри їх добових зарплат, адже офіційно на території «ЛНР» і «ДНР» російських військових не було. Крім того, для оцінки військових витрат треба знати як мінімум внутрішні ціни Міноборони на продукти харчування, паливно-мастильні матеріали, боєприпаси, інвентар, каже військовий експерт Олександр Гольц. Всі ці дані фігурують в закритих джерелах. За інформацією Stratfor, розмір витрат на невизнані республіки становить близько $ 5 млрд щорічно.

Сі Цзіньпіна підштовхують до комплексного порозуміння з Заходом: США різко підвищили мита на імпорт товарів з КНР. Під ударом електромобілі, акумулятори, чипи

вівторок, 14 травень 2024, 19:00

Йдеться про збитки у десятки мільярдів доларів на рік для провідних китайських експортерів. Для економіки КНР, що й без того прямувала до економічної кризи, то стало важким ударом. Президент Сполучених Штатів Джо Байден підвищує тарифні ставки на імпор...

Частину українців можуть позбавити субсидій - ось що потрібно зробити до 1 липня

вівторок, 14 травень 2024, 17:49

У 2024 році до 1 липня необхідно звернутися за продовженням житлових субсидій тим, хто одночасно відповідає ряду критеріїв, включаючи проживання на тимчасово окупованих територіях чи в зонах активних бойових дій. Це можна зробити особисто, поштою або о...