Китай продає Росії товари, необхідні для продовження війни проти України, - WSJ

Китайські компанії продають Росії товари, необхідні для продовження бойових дій в Україні. Експорт у РФ мікрочіпів, інших електронних компонентів та сировини, деякі з яких мають військове застосування, збільшився після повномасштабного вторгнення, передають Патріоти України.

Це ускладнює зусилля США та західних союзників щодо ізоляції економіки країни-терориста та заподіяння шкоди її збройним силам. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

За даними китайської митниці, постачання мікросхем з Китаю до Росії збільшилося більш ніж удвічі й досягло близько $50 млн за перші п'ять місяців 2022-го порівняно з попереднім роком. Водночас експорт інших компонентів, як-от друковані схеми, збільшився двозначним відсотком.

Обсяги експорту оксиду алюмінію, з якого виготовляють металевий алюміній, важливий матеріал у збройовій та аерокосмічній промисловості, у 400 разів вищі, ніж минулого року.

Збільшення заявленої вартості експорту може бути частково пояснено інфляцією, але дані показують, що багато китайських продавців технологій продовжують вести відносини з Росією. І це попри пильну увагу США.

"Наш уряд і наше національне керівництво з 24 лютого ясно дали зрозуміти, що Китай не повинен надавати матеріальну, економічну та військову підтримку Росії у цій війні", – заявив минулого тижня посол США у Китаї Ніколас Бернс. Міністерство торгівлі заявило у письмовій відповіді, що, хоча воно і не вважає, що КНР намагалася ухилятися від експортного контролю США щодо РФ, відомство стежить за торгівлею між країнами і "без вагань застосує всі правові та нормативні інструменти проти сторони, яка надає підтримку російським військовим".

До китайсько-російської торгівлі чіпами та іншими компонентами, які потенційно можуть застосовуватися у військових цілях, залучені як невеликі приватні підприємства, так і державні підприємства. Неповні дані та складні мережі дочірніх компаній та посередників ускладнюють відстеження всієї діяльності.

Китайські офіційні особи заявили, що країна не продає зброю країну-агресора. До речі, загальний експорт із КНР до Росії у 2022 році суттєво скоротився, оскільки багато компаній побоюються конфліктів із США.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...