Сльози скреп: У російському бюджеті утворилася гігантська валютна діра

Російська банківська система завершила 2020 рік з «діркою» в валютному балансі. На 1 січня зобов'язання банків в іноземній валюті перевищували інвалютні активи на 8,5 млрд доларів. Це випливає з даних, опублікованих ЦБ РФ, повідомляють Патріоти України.

Зафіксований регулятором розрив - рекордний за 12 років доступної статистики. Він перевищує показники кінця липня і серпня 2008 року, коли на тлі старту глобальної фінансової кризи банкам не вистачало 6,2 і 7,1 млрд доларів, щоб покрити всі валютні зобов'язання.

«Дірка» в доларовому балансі банків виникла на тлі різкого стрибка інтересу до валюти у бізнесу і фізосіб. У листопаді та грудні корпорації поповнили валютні рахунки на 16,2 млрд доларів, зібравши на них максимальну суму з квітня 2018 року - 159,1 млрд доларів.

Громадяни тим часом підключилися до скуповування валюти і віднесли 400 млн доларів на валютні депозити і 4,2 млрд доларів на поточні рахунки, повернувши в банки майже всі долари і євро, що виводили навесні.
Загальні зобов'язання банків перед валютними клієнтами підскочили на 22,4 млрд доларів за два місяці. При цьому порівнянного збільшення валютних активів не сталося. Вони додали лише 10,9 млрд доларів, до 311,5 млрд на 1 січня.
Ліквідні валютні активи - тобто такі, які можна швидко конвертувати в «кеш», щоб покрити зобов'язання перед клієнтами, - і зовсім скоротилися. У грудні їх обсяг зменшився на 6% - з 53,9 до 46,7 млрд доларів. Банки виводили валюту з іноземних коррахунків, повертаючи їх «до нормального рівня після різкого приросту в листопаді», пише ЦБ в звіті «Про розвиток банківського сектора».
Російським банкам важко припаркувати клієнтську валюту. «Через жорстке регулювання вони не можуть пропонувати конкурентні умови валютного кредитування», зазначає начальник центру розробки стратегій Газпромбанку Єгор Сусін.
У листопаді-грудні, коли у населення і бізнесу прокинувся інтерес до валютних заощаджень, банки видали 7,6 млрд доларів валютних кредитів, з яких тільки 4,6 млрд дісталося реальному сектору економіки, а залишок пішов до фінансових організацій. «Те, що виник дефіцит валютної ліквідності в банківському секторі, не дозволяє компенсувати, як це було раніше, вивезення капіталу корпоративним сектором», - зазначає аналітик Райффазенбанк Денис Поривай.
Це поряд з загрозою санкцій і несприятливим інвестиційним кліматом підсилює тиск на рубль, зазначає він. За даними ЦБ, в минулому році чистий відтік капіталу з РФ подвоївся і склав 47,8 млрд доларів.

У Польщі змінюють виплати для біженців - ось що потрібно знати українцям

субота, 18 травень 2024, 8:30

Українським біженцям у Польщі - приготуватися. Місцевий уряд планує серйозні зміни, зокрема скасування деяких популярних виплат. Які пільги поляки хочуть прибрати, а які залишаться? А також про те, як різні країни Європи борються за українських біженці...

Сума неприємно здивує! Яку пенсію можна отримати із зарплатою вдвічі вищою за середню

субота, 18 травень 2024, 6:47

В Україні із зарплатою вдвічі вищою за середню (це понад 33 тис. грн за даними Пенсійного фонду) можна отримати пенсію у розмірі 9 491,5 грн. Така пенсія можлива за умови наявності 35 років стажу. Про це йдеться у публікації OBOZ.UA. Так, згідно з оста...