Картопля - один з найпопулярніших овочів. Вона є у продажу цілий рік, коштує недорого і приготувати з неї можна безліч різних страв. Найпростіший спосіб - відварити картоплю, передають Патріоти України. Але чи знаєте ви, яка картопля корисніша - гаряча або холодна? До речі, щоб картопля була смачною та щільною, а не липкою і водянистою, її потрібно правильно зварити.
Картоплю називають другим хлібом, і люди, які стежать за фігурою, часто відмовляються від її вживання. І ця не просто так, адже картопля має високий глікемічний індекс, небезпечний для нашого організму.
Глікемічний індекс - це швидкість, з якою вуглеводи засвоюються і підвищують рівень цукру в крові. Однак високий ГІ - не привід повністю виключати картоплю зі свого раціону, адже знизити його можна самостійно. Справа в тому, що крохмаль, який міститься в картоплі, поводиться по-різному під впливом різних температур.
Якщо їсти гарячу картоплю, в організм надійдуть швидкі вуглеводи і багато цукру, які відкладуться про запас. Якщо ж вживати картоплю кімнатної температури або охолоджену, то властивості крохмалю змінюються: він стає абсорбентом, тобто всмоктує всі шлаки зі стінок кишківника і виводить все погане з організму. В результаті ми отримуємо контроль цукру в крові, чисту шкіру, контроль голоду і різке зменшення ризику переїдання.
Картопля - джерело вітамінів і корисних мінералів. У ній містяться вітаміни С, B1, B2, B6, PP, К, а також залізо, кальцій та фосфор. Більшість корисних речовин знаходяться в шкірці, а не в м'якоті, тому дієтологи рекомендують варити картоплю "в мундирі" або запікати її в духовці та вживати в їжу разом з верхнім шаром.
Через високий вміст калію картопля - продукт номер один в раціоні сердечників і гіпертоніків. Крім того, він має легку сечогінну дію, тому показаний при захворюванні нирок.
Відварну картоплю у вигляді пюре добре вживати для відновлення після операцій. Якщо відварну картоплю приготувати у воді, велика частина крохмалю залишиться в бульйоні.
Водночас таїть в собі картопля і небезпеку. Йдеться про соланін, який міститься в шкірці та починає активно вироблятися при тривалому контакті плодів з УФ-променями. Підвищений вміст цієї речовини чинить руйнівний вплив на нервову систему людини.
Шкода картоплі в смаженому вигляді очевидна. При приготуванні з коренеплоду випаровується волога, замість цього вода заміщається жиром. Зазначимо, в 100 г картоплі фрі міститься майже 40 г вуглеводів, а це може завдати досить серйозного удару по фігурі при зловживанні.
Крім того, при температурі понад 50⁰С руйнується вітамін С, що міститься в картоплі. Крім того, при довгому смаженні у великій кількості жиру в продукті утворюється канцероген акриламід. Тому попри смак і ситність страви смаженою картоплею краще не зловживати, радять дієтологи.
При приготуванні котлет дуже важливо не лише вибрати хороші продукти та замісити якісний фарш, передають Патріоти України. Ключове значення набуває сам процес смаження, адже часом котлети, які вийшли ідеальними, ні в яку не хочуть відставати від поверх...
Православна церква України 20 січня за новим стилем вшановує пам'ять вірменського священика і пророка Євфимія Великого. За старим стилем 20 січня відзначають Собор Іоанна Хрестителя або по-народному - Іванів день. . Цей день здавна вважається небезпе...