Літо - це пора свіжих фруктів, прохолодних напоїв та легких салатів. Здається, ідеальний час для здорового харчування, чи не так? Але лікарі та нутриціологи попереджають: не все, що здається легким, корисне, особливо в спеку, Патріоти України.
Так, сезонні ягоди — полуниця, чорниця, вишня — дуже смачні. Але зловживання ними може викликати сильне бродіння в кишківнику і здуття, адже вони містять складні цукри FODMAP, які складно перетравити. Тож краще їсти їх порціями і поєднувати з білком чи корисними жирами.
Кавун, морозиво, холодна кава — улюбленці літа. Але вони можуть викликати спазми, дискомфорт і навіть прискорену роботу кишківника. Особливо це стосується людей із лактазною недостатністю або чутливим шлунком. Лікарі радять уникати дуже холодних продуктів на порожній шлунок і віддавати перевагу рослинним сорбетам без молока.
Літні салати, свіжі овочі і смузі – це здорово, але надмірне споживання сирих продуктів дає зайве навантаження на кишківник. Вони потребують більше ферментів для перетравлення, що часто викликає здуття. Краще трохи їх приготуйте — злегка відваріть або запечіть, а до салатів додавайте трави, які сприяють кращому травленню, наприклад, м’яту чи кріп.
Любиш каву на літній спекоті? Занадто багато кофеїну може викликати зневоднення і розлад шлунку. Особливо небезпечно пити каву на голодний шлунок або з холодним молоком. А надлишок солі, якої ми часто споживаємо у вигляді солоних снеків, утримує воду в організмі і порушує баланс кишкової флори, викликаючи важкість і проблеми зі стільцем.
Газовані напої, солодкі десерти та морозиво – ласощі літа, які можуть збивати баланс корисних бактерій у кишківнику і провокувати здуття, гази і навіть поганий настрій.
Прикраси, а особливо кільця, можуть бути не лише елементом стилю, а й сильним енергетичним інструментом. Згідно з давніми віруваннями та принципами фен-шуй, палець, на якому ви носите кільце, здатен або відкрити фінансовий потік, або навпаки - перекрит...
Сьогодні полиці магазинів заповнені продуктами з позначкою "healthy", але не все, що продається під виглядом корисного, справді таким є. Багато популярних перекусів і готових страв містять приховані цукри, жири та добавки, які роблять їх небезпечнішими...