А ви це знали? Кому не можна їсти буряк

Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України.

Кому не можна їсти буряк

- Людям із сечокам'яною хворобою. Оксалати в буряку впливають на утворення каменів у нирках.

- Ті, у кого подагра, також чутливі до оксалатів, а ще – до пуринів. Буряк може призвести до загострення хвороби, тому людям з подагрою лікарі радять вживати його в мінімальних кількостях.

- Людям з низьким тиском. Буряк знижує артеріальний тиск завдяки високому вмісту нітратів, що розширюють судини. Для гіпертоніків це дуже корисно, а у людей з низьким тиском останній може впасти ще нижче, що може закінчитись і запамороченням.

- Тим, у кого діагностована анемія, також потрібно бути обережними з буряком. Попри те, що сам буряк містить залізо, компенсувати його дефіцит в організмі не може через щавлеву кислоту, яка може заважати засвоєнню заліза та деяких мінералів.

- Буряк містить багато цукрів, що може бути небезпечним для людей з діабетом 2 типу.

- Для людей з проблемами шлунково-кишкового тракту буряк може бути корисним, наприклад, допомогти позбутися закрепу. А от у людей із гастритом і синдромом подразненого кишківника буряк може спровокувати здуття живота.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.


Це може здивувати! Вчені визначили, жінки якого зросту та якої ваги найпривабливіші для чоловіків

субота, 18 січень 2025, 10:26

Жінки у бажанні стати привабливими для чоловіків сідають на дієти, роблять купу косметичних процедур і намагаються досягти параметрів моделей. Однак насправді, чоловіків приваблюють зовсім інші жінки, передають Патріоти України з посиланням на дослідже...

Це може здивувати! Що відбудеться з організмом, якщо відмовитися від білого хліба

субота, 18 січень 2025, 8:52

Білий хліб має репутацію не зовсім корисного продукту, оскільки його виготовляють з очищеного борошна, позбавленого корисних частин, таких як висівки та зародки. Хоча інколи такий хліб може бути збагачений вітамінами групи В, його споживання все ж варт...