А ви це знали? Що сильніше - ібупрофен чи парацетамол: Чи можна поєднувати, від якого болю допомагають

Парацетамол та ібупрофен - це два найпопулярніших жарознижувальних та знеболюючих препарати. Однак вони мають свої відмінності. Читайте в матеріалі ТСН.ua, від якого болю вони допомагають і як їх правильно приймати. Про основні відмінності парацетамолу та ібупрофену розповіла група лікарів, які ведуть свою сторінку в Instagram, передають Патріоти України.

Парацетамол: як і коли правильно приймати

Парацетамол — це жарознижувальний препарат (антипіретик) та анальгетик. Найчастіше його використовують за:

  • больового синдрома — зокрема, мігрень, головний біль, ревматичний біль, біль у спині, періодичний біль у жінок, біль у м'язах, зубний біль, невралгія тощо;
  • простуди та грипу для полегшення симптомів — ломота в тілі, головний біль, гарячка.

Зазвичай парацетамол починає діяти через 20-30 хвилин після приймання. Парацетамол можна приймати не всім. Існують протипоказання до цього препарату, зокрема:

  • підвищена чутливість до компонентів;
  • захворювання печінки (збільшується токсичність парацетамолу);
  • тяжкі порушення нирок, печінки, вроджена гіпербілірубінемія, захворювання крові, дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, лейкопенія, виражена анемія, синдром Жильбера;
  • алкоголізм.

Препарат заборонено приймати разом з іншими ліками, до складу яких входить парацетамол, адже це може спричинити передозування, яке закінчиться печінковою недостатністю.

В жодному разі не приймайте парацетамол разом з алкоголем. Цей препарат може впливати на рівень сечової кислоти та глюкози в крові. Якщо дорослий приймає понад 10 г парацетамолу (діти понад 150 мг на 1 кг маси тіла), це може спричинити ураження печінки.

Ібупрофен: як і коли приймати

Ібупрофен — це нестероїдний протиревматичний та протизапальний засіб. Зазвичай його приймають за головної болі, зубної болі, болі в спині, м'язовій болі, болі в суглобах, невралгії, дисменореї, перших симптомах грипу і застуди, ревматичних болей.

Починає діяти через 45 хвилин після приймання натщесерце або 1-2 години, якщо випити препарат під час їжі.

Ібупрофен також має свої протипоказання:

  • підвищена чутливість до ібупрофену чи інших компонентів;
  • виразкова хвороба шлунка дванадцятипалої кишки/кровотеча в активній формі або рецидиви в анамнезі;
  • наявність в анамнезі реакцій гіперчутливості (риніт, астма, кропив'янка, ангіоневротичний набряк) чи після застосування ібупрофену, аспірину або інших НПЗЗ;
  • тяжка серцева недостатність, тяжка печінкова недостатність, тяжка ниркова недостатність;
  • перфорація стінки шлунково-кишкового тракту в анамнезі, шлунково-кишкова кровотеча;
  • геморагічний діатез і інші порушення згортання крові;
  • активне запалення в шлунку;
  • вітряна віспа.

Ібупрофен також заборонено застосовувати на останньому триместрі вагітності. А під час I та II триместру краще взагалі відмовитися від приймання будь-яких ліків.

Що сильніше ібупрофен чи парацетамол

За своїми знеболювальними властивостями ібупрофен сильніший за парацетамол. Згідно з клінічним дослідженням, під час якого проводилася порівняльна характеристика ефективності цих двох препаратів, виявляється, що ібупрофен у звичайних дозах перевищує парацетамол за ряду хворобливих станів. Крім того, цей препарат діє довше — протягом 6 годин.

Єдиної думки, що краще: парацетамол чи ібупрофен — немає. Обидва ці препарати були занесені в протоколи лікування як ефективні, дієві та відносно безпечні. Зазвичай, необхідний препарат обирають в залежності від того, від чого саме його потрібно прийняти. Так, для зниження температури за лихоманки краще підходить парацетамол. Але в нього немає протизапальних властивостей. Тому за болю та запалення краще приймати ібупрофен.

Психологічний тест! Оберіть соус і дізнайтеся, яких стосунків вам варто уникати

четвер, 25 квітень 2024, 18:15

Як відомо, ідеальних людей не існує і всім нам доводиться миритися з поганими сторонами своєї другої половинки. Однак для кожної людини існує недолік, який вона не зможе прийняти у свого партнера. Психологічний тест у картинці визначить, яка негативна ...

Це справді працює! Як відмити чайник від накипу без хімії - універсальні способи

четвер, 25 квітень 2024, 17:44

Якщо кип'ятити у чайнику нефільтровану проточну воду, з часом, на посуді починає з'являтися накип. Звичайним миючим засобом його відмити майже нереально. Але можна скористатись, одним з наступних методів, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz р...