Люди, які пʼють каву зранку, отримують користь від цього напою, на відміну від тих, хто споживає цей напій пізніше. Про це свідчать результати дослідження, опубліковані в журналі European Heart Journal, пише The Guardian та CNN, передають Патріоти України.
Вчені проаналізували харчові звички понад 40 тисяч дорослих в період з 1999 по 2018 рік. Зокрема, кількість та час споживання кави. Близько 36% пили каву вранці, а 16% – після обіду.Автори також включили підгрупу з 1463 дорослих з групи дослідження перевірки способу життя, які дотримувалися режиму харчування.
Вони виділили три часові проміжки, коли люди вживають каву:
Але дослідники обʼєднали дві групи та виділили дві моделі часу споживання: ранок і весь день. Спостереження тривало майже 10 років. За цей час було зареєстровано 4295 смертей учасників дослідження, з них 1268 – від серцево-судинних захворювань і 934 – від раку.
Вчені зʼясували, що люди, як пили каву зранку, мали на 16% менше шансів померти з будь-якої причини та на 31% менше ймовірність померти від серцево-судинних захворювань протягом 10-річного періоду спостереження, ніж ті, хто не пив каву. Цікаво, що кава з кофеїном та без нього діяла однаково добре на здоровʼя.
Але, як виявили дослідники, користь для здоров’я серця зникала у людей, які пили каву протягом дня. При тому вчені поки не дослідили, чи знижується смертність серед тих, хто п’є цілий день, порівняно з тими, хто уникає кави.
У результатах йдеться, що ранкова доза кави краще для серця, ніж вечірня, але не пояснили, чому. Консультант-кардіолог із лікарень Королівського Бромптона та Гарефілда в Лондоні, професор Томас Люшер зазначив, що багато тих, хто п’є каву упродовж дня, погано сплять. Це є наслідком того, що напійпригнічує виділення мелатоніну – гормону, що відповідає за засинання.
Ефект значною мірою зумовлений кофеїном, але кава містить сотні інших біоактивних сполук, які впливають на нашу фізіологію. Дослідники кажуть, що деякі речовини в крові, які викликають запалення, часто досягають максимуму вранці, і їм можна протистояти за допомогою протизапальних сполук в ранковій каві.
Ви помічали, що з часом мед у банці стає твердим і його важко набрати ложкою? Це зовсім не означає, що він зіпсувався! Професійний пасічник Войцех Марговничи розповідає, чому мед кристалізується, які сорти застигають швидше, як правильно зберігати мед ...
Навіть телефон з найбільшою кількістю пам'яті швидко "набивається" фото, відео та додатками. Лише кілька необачних натисків - і вільні гігабайти тануть, а пристрій сповільнюється. Про те, як звільнити простір на смартфоні, пише NV, передають Патріоти У...