Багатий врожай картоплі без лазуриту та інших гербіцидів: Що обов'язково потрібно зробити на дачі у червні (відео)

Прийдешнє літо, яке настане вже відзавтра, вимагатиме від дачників та городників проведення певних видів робіт. Про це нагадує білоруський вчений-агроном Петро Ломонос. "Найголовніша робота з картоплі у червні - не допустити заростання її бур'янами", - розповідає фахівець, передають Патріоти України.

Звичайно, хтось використовує для цього лазурит або інші гербіциди, але якщо власник ділянки хоче отримати в результаті екологічно чистий продукт, то може обійтися без хімії — виключно агротехнічними способами.

Слід зазначити, що Ломонос садить картоплю у «гребені», тому його грядки виглядають трохи незвично (дивіться на відео нижче).

«Хтось для боротьби з бур'янами пропалює картоплю, я ж роблю набагато простіше — беру граблі і з обох боків проходжуся ними по гребенях», — ділиться порадою досвідчений агроном.

Така обробка розпушує ґрунт, через що повітря потрапляє до картоплі, а бур'яни зникають. Проводити подібні роботи краще в сонячну або просто теплу погоду — тоді сходи бур'янів, напевно, засихають і гинуть.

Ще один вид діяльності, яким займається Петро Ломонос у червні — він застилає міжряддя соломою, яка не дозволяє бур'янам проростати, а також зберігає вологу. Це дуже важливо, тому що з кожним роком літа стають все більш посушливими навіть у Білорусі.

Крім того, на таких грядках буде набагато менше фітофтори, тому що солома оберігає від зараження. Оскільки фітофтора вражає в основному картоплю ближче до середини літа, з цієї точки зору багато фермерів намагаються вирощувати ранні сорти картоплі. І вже до кінця липня — початку серпня бадилля на картоплі засихає, і солома допомагає бульбам не зеленіти, зберігаючи «товарний» вигляд.

Ще одна порада агронома стосується підгортання картоплі — це бажано провести до 20 червня, тому що до цього часу у картоплі наростають столони, і підгортання може їх пошкодити, через що врожайність картоплі падатиме. Не можна забувати у червні і про боротьбу з фітофторою, бо якщо вона вразить картоплю на початку або в середині червня, то врожай різко знизиться — приблизно на 50 відсотків.

Про те, як вчені рекомендують боротися з фітофторою, а також колорадським жуком, дивіться у продовженні відео.

А ви це знали? Для чого господині кладуть до сковороди хліб при смаженні м’яса та котлет

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:08

А ви знали, що хлібні скоринки мають унікальні властивості? Вони цінні при приготуванні м’яса та котлет. Мова зараз йде не про той випадок, коли хліб додають у фарш. Це всі знають, що він робить готову страву соковитішою та смачнішою. Розповімо саме за...

Все дуже просто! Як визначити свіжість курячих яєць

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:07

Ціна на яйця росте, а тому варто ретельно їх обирати, щоб придбати якісні та свіжі продукти, а не кота в лотку передають Патріоти України. Свіжі яйця не повинні мати блиск, виробники не змащують їх олійками. Якщо ви бачите, що яйця блищать, то це пряма...