Шкода від додавання цукру в їжу відома давно. Його погана репутація змушує і споживачів, і виробників звертатися до штучних підсолоджувачів –-аспартаму, сукралозу, сахарину тощо. Однак і ці замінники далеко не є нешкідливими, передають Патріоти України.
Деякі дослідження показують, що вони підвищують шанси на розвиток діабету та стимулюють поширення бактерій, стійких до дії антибіотиків. Про нові виявлені негативні ефекти цукрозамінників розповідається у статті французьких учених, опублікованій у журналі BMJ.
Команда Матильди Тув'є з Університету Сорбонна Париж Північ відстежила вплив замінників цукру на здоров'я більш ніж 103 тисяч жителів Франції, які беруть участь у клінічному експерименті NutriNet-Santé. Вибірка включала чоловіків та жінок середнім віком 42 роки. Протягом пів року вони тричі – у два робочі дні та в один вихідний – детально записували дані про всю з'їдену їжу та випиті напої. Підсолоджувачі споживали близько 37 відсотків із них.
Прослідкувавши за медичними записами учасників протягом наступних років, вчені зафіксували у них близько 1500 гострих серцево-судинних проблем, включаючи ішемічні напади, інфаркти та інсульти. При цьому у людей, які споживають підсолоджувачі, ризик розвитку таких станів виявився на дев'ять відсотків вищим за середній, а для цереброваскулярних захворювань, пов'язаних із кровопостачанням мозку, – на 18 відсотків.
Крім того, автори помітили можливу різницю у впливі різних цукрозамінників. Наприклад, використання аспартаму корелювало з більшою частотою цереброваскулярних проблем, а сукралози та ацесульфаму калію – з коронарною хворобою серця.
"Це показує, що харчові добавки, які щодня споживають мільйони людей і присутні в тисячах харчових продуктів, не можуть вважатися здоровою та безпечною альтернативою цукру", - резюмують вчені.
Варто додати, що це дослідження лише продемонструвало кореляцію між використанням підсолоджувачів та ризиком виникнення серцево-судинних захворювань. Воно не дозволяє повністю виключити вплив інших факторів і тим більше не вказує на механізм такої дії.
Банан стали буденністю. Добре, коли вони попадаються смачні та солодкі. Якщо придбання не зовсім вдале, йому також можна знайти застосування. Пропонуємо вам приготувати найпростіший десерт з бананів. Часу займе мало, а смачно буде на всі 100%, передают...
Схуднення може бути складним процесом, на шляху якого на вас можуть спіткати спокуслива та шкідлива для талії їжі. Таким чином, ви можете уникати страв з низьким вмістом вуглеводів та глютену, або перевіряти, кошерність чи відповідність страв до палео-...