Бережіться! Шкідливий не лише цукор, а і його замінники - вони можуть підвищувати ризик інфарктів та інсультів

Шкідливий не тільки цукор, а і його замінники: вони можуть підвищувати ризик інфарктів та інсультів

Шкода від додавання цукру в їжу відома давно. Його погана репутація змушує і споживачів, і виробників звертатися до штучних підсолоджувачів –-аспартаму, сукралозу, сахарину тощо. Однак і ці замінники далеко не є нешкідливими, передають Патріоти України.

Деякі дослідження показують, що вони підвищують шанси на розвиток діабету та стимулюють поширення бактерій, стійких до дії антибіотиків. Про нові виявлені негативні ефекти цукрозамінників розповідається у статті французьких учених, опублікованій у журналі BMJ.

Команда Матильди Тув'є з Університету Сорбонна Париж Північ відстежила вплив замінників цукру на здоров'я більш ніж 103 тисяч жителів Франції, які беруть участь у клінічному експерименті NutriNet-Santé. Вибірка включала чоловіків та жінок середнім віком 42 роки. Протягом пів року вони тричі – у два робочі дні та в один вихідний – детально записували дані про всю з'їдену їжу та випиті напої. Підсолоджувачі споживали близько 37 відсотків із них.

Прослідкувавши за медичними записами учасників протягом наступних років, вчені зафіксували у них близько 1500 гострих серцево-судинних проблем, включаючи ішемічні напади, інфаркти та інсульти. При цьому у людей, які споживають підсолоджувачі, ризик розвитку таких станів виявився на дев'ять відсотків вищим за середній, а для цереброваскулярних захворювань, пов'язаних із кровопостачанням мозку, – на 18 відсотків.

Крім того, автори помітили можливу різницю у впливі різних цукрозамінників. Наприклад, використання аспартаму корелювало з більшою частотою цереброваскулярних проблем, а сукралози та ацесульфаму калію – з коронарною хворобою серця.

"Це показує, що харчові добавки, які щодня споживають мільйони людей і присутні в тисячах харчових продуктів, не можуть вважатися здоровою та безпечною альтернативою цукру", - резюмують вчені.

Варто додати, що це дослідження лише продемонструвало кореляцію між використанням підсолоджувачів та ризиком виникнення серцево-судинних захворювань. Воно не дозволяє повністю виключити вплив інших факторів і тим більше не вказує на механізм такої дії.

ТОП-5 фраз, які ніколи не слід вимовляти вголос - вони блокують ваш розвиток!

вівторок, 14 жовтень 2025, 23:10

Слова мають силу - вони можуть будувати або руйнувати. Іноді ми самі підрізуємо собі крила, навіть не усвідомлюючи цього. Ось п’ять фраз, яких варто уникати, щоб не заважати власному розвитку та зберегти впевненість у собі, передають Патріоти України. ...

Все просто! Як відіпрати сильно забруднені кухонні рушники

вівторок, 14 жовтень 2025, 19:09

Впоратись з плямами на кухонних рушниках та повернути їм стан нових допоможуть не тільки спеціальні хімічні засоби, а й звичайна кам'яна сіль, передають Патріоти України. Відомо, що кам’яна сіль чудово розщеплює білкові та жирові плями. Вона приходить ...