Шкода від додавання цукру в їжу відома давно. Його погана репутація змушує і споживачів, і виробників звертатися до штучних підсолоджувачів –-аспартаму, сукралозу, сахарину тощо. Однак і ці замінники далеко не є нешкідливими, передають Патріоти України.
Деякі дослідження показують, що вони підвищують шанси на розвиток діабету та стимулюють поширення бактерій, стійких до дії антибіотиків. Про нові виявлені негативні ефекти цукрозамінників розповідається у статті французьких учених, опублікованій у журналі BMJ.
Команда Матильди Тув'є з Університету Сорбонна Париж Північ відстежила вплив замінників цукру на здоров'я більш ніж 103 тисяч жителів Франції, які беруть участь у клінічному експерименті NutriNet-Santé. Вибірка включала чоловіків та жінок середнім віком 42 роки. Протягом пів року вони тричі – у два робочі дні та в один вихідний – детально записували дані про всю з'їдену їжу та випиті напої. Підсолоджувачі споживали близько 37 відсотків із них.
Прослідкувавши за медичними записами учасників протягом наступних років, вчені зафіксували у них близько 1500 гострих серцево-судинних проблем, включаючи ішемічні напади, інфаркти та інсульти. При цьому у людей, які споживають підсолоджувачі, ризик розвитку таких станів виявився на дев'ять відсотків вищим за середній, а для цереброваскулярних захворювань, пов'язаних із кровопостачанням мозку, – на 18 відсотків.
Крім того, автори помітили можливу різницю у впливі різних цукрозамінників. Наприклад, використання аспартаму корелювало з більшою частотою цереброваскулярних проблем, а сукралози та ацесульфаму калію – з коронарною хворобою серця.
"Це показує, що харчові добавки, які щодня споживають мільйони людей і присутні в тисячах харчових продуктів, не можуть вважатися здоровою та безпечною альтернативою цукру", - резюмують вчені.
Варто додати, що це дослідження лише продемонструвало кореляцію між використанням підсолоджувачів та ризиком виникнення серцево-судинних захворювань. Воно не дозволяє повністю виключити вплив інших факторів і тим більше не вказує на механізм такої дії.
Якщо ви виявили, що ваша улюблена біла річ, наприклад, делікатна білизна втратила свою первозданну білизну, якою колись вас і привабила, не поспішайте зневірятися. Існує один перевірений роками засіб, який легко усуне подібну неприємність, передають Па...
Смачний шашлик - важлива частина погожих весняних та літніх днів. Начебто нічого складного в його приготуванні немає, проте навіть найменший нюанс може вплинути на смак м’яса або зіпсувати його, передають Патріоти України. Посуд, в якому маринується м...