Бережіться! Шкідливий не лише цукор, а і його замінники - вони можуть підвищувати ризик інфарктів та інсультів

Шкідливий не тільки цукор, а і його замінники: вони можуть підвищувати ризик інфарктів та інсультів

Шкода від додавання цукру в їжу відома давно. Його погана репутація змушує і споживачів, і виробників звертатися до штучних підсолоджувачів –-аспартаму, сукралозу, сахарину тощо. Однак і ці замінники далеко не є нешкідливими, передають Патріоти України.

Деякі дослідження показують, що вони підвищують шанси на розвиток діабету та стимулюють поширення бактерій, стійких до дії антибіотиків. Про нові виявлені негативні ефекти цукрозамінників розповідається у статті французьких учених, опублікованій у журналі BMJ.

Команда Матильди Тув'є з Університету Сорбонна Париж Північ відстежила вплив замінників цукру на здоров'я більш ніж 103 тисяч жителів Франції, які беруть участь у клінічному експерименті NutriNet-Santé. Вибірка включала чоловіків та жінок середнім віком 42 роки. Протягом пів року вони тричі – у два робочі дні та в один вихідний – детально записували дані про всю з'їдену їжу та випиті напої. Підсолоджувачі споживали близько 37 відсотків із них.

Прослідкувавши за медичними записами учасників протягом наступних років, вчені зафіксували у них близько 1500 гострих серцево-судинних проблем, включаючи ішемічні напади, інфаркти та інсульти. При цьому у людей, які споживають підсолоджувачі, ризик розвитку таких станів виявився на дев'ять відсотків вищим за середній, а для цереброваскулярних захворювань, пов'язаних із кровопостачанням мозку, – на 18 відсотків.

Крім того, автори помітили можливу різницю у впливі різних цукрозамінників. Наприклад, використання аспартаму корелювало з більшою частотою цереброваскулярних проблем, а сукралози та ацесульфаму калію – з коронарною хворобою серця.

"Це показує, що харчові добавки, які щодня споживають мільйони людей і присутні в тисячах харчових продуктів, не можуть вважатися здоровою та безпечною альтернативою цукру", - резюмують вчені.

Варто додати, що це дослідження лише продемонструвало кореляцію між використанням підсолоджувачів та ризиком виникнення серцево-судинних захворювань. Воно не дозволяє повністю виключити вплив інших факторів і тим більше не вказує на механізм такої дії.

Родина оцінить! Як приготувати смачну альтернативу сирникам з кисломолочного сиру і яблук

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:10

Якщо є яблука та кисломолочний сир, можна приготувати цілу гору всіляких десертів, починаючи з тих самих сирників. Але коли сирники неабияк набридли або чимось треба зустріти несподіваних гостей, то приготуйте шарлотку з яблуками. Ніякого клопоту, а вс...

А ви це знали? Який вид вершкового масла найкорисніши

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:50

Деякі види продукту - це просто маргарин, який видають за вершкове масло недобросовісні виробники, передають Патріоти України. Вершкове масло – це саме той продукт, який ми вживаємо щодня. Ми намащуємо його на бутерброди, додаємо до різноманітних стра...