Практично кожне блюдо, яке ми починаємо готувати, складається з цибулі. Перш ніж кинути його на сковорідку, ми роками плачемо над цим овочем, намагаючись подрібнити його на обробній дошці. Але виявляється, є маса способів впоратися з ріпчастою цибулею і не зронити сльозинку, зазначають Патріоти України.
Коли ви розрізаєте, розчавлюєте або іншим чином пошкоджуєте клітинні стінки цибулі, природний фермент аллііназа вступає в контакт з іншою молекулою, сульфеновою кислотою. Коли це відбувається, створюється Летючий сльозогінний фактор або"ЛФ". (Сін-пропанетіал-s-оксид, який є подразником.)
LF-це захисний механізм для цибулі-те, що ми сприймаємо як запах цибулі, доноситься в повітря і пече очі хижакові. Тобто, фермент обьявляющий війну мікробам і тваринам.
Покладіть на деякий час цибулю в холодильник або на кілька хвилин в морозильну камеру. Можна також замочити на деякий час в мисці з крижаною водою. Хороший і холодний лук допомагає запобігти подразнення очей за рахунок зменшення кількості хімічних речовин, що виділяються при різанні.
Наріжте цибулю біля витяжки або невеликого вентилятора. Циркулююче повітря відірве хімзапах від ваших очей і не дозволить сльозитися.
Це схоже на охолодження цибулі і використання вентилятора - холодна проточна вода знижує температуру і зменшує кількість LF, що потрапляє в очі. Однак це може бути незручно.
Необхідні гострі ножі для того, щоб процес нарізки відбувався швидше і не розривав тканини цибулі на частини. Тобто, більш чіткий зріз волокон знизить кількість викиду LF.
Відточуйте свою майстерність, щоб працювати швидше і впевненіше, і сліз буде менше. Чим швидше і точніше ви це робите, тим менше сліз.
Наріжте цибулю поруч з відкритим вогнем. За деякими версіями передбачається, що вогонь втягне і спалить частину LF перш, ніж досягне ваших очей.
Імовірно, грубий кінець кореня цибулі-це місце, де зосереджено більшість ферментів і молекул. Прибравши його ви частково полегшите випаровування LF в повітря.
У продаж вже давно випустили цибульні окуляри. Одягнувши їх можна прекрасно захитити очі і не плакати під час нарізки. Особливо вони гарні для тих, хто використовує багато цибулі і готує великі порції.
Є такі види картоплі, які експерти в жодному разі не рекомендують садити, бо врожаю можна де дочекатися, передають Патріоти України з посиланням на РБК. Не рекомендовано висівати картоплю, яка дала мало урожаю минулого сезону. Перед висаджуванням бульб...
Лавровий лист – одна з найпопулярніших спецій, яку додають у супи, тушковані страви та соуси. Його аромат глибокий і насичений, але неправильне використання може зіпсувати смак страви, зробивши її гіркою. Варто розібратись, коли саме слід додавати лавр...