Більше ніяких сліз: ТОП-8 дієвих порад, як порізати цибулю і не розплакатися

Практично кожне блюдо, яке ми починаємо готувати, складається з цибулі. Перш ніж кинути його на сковорідку, ми роками плачемо над цим овочем, намагаючись подрібнити його на обробній дошці. Але виявляється, є маса способів впоратися з ріпчастою цибулею і не зронити сльозинку, зазначають Патріоти України.

Біохімія

Коли ви розрізаєте, розчавлюєте або іншим чином пошкоджуєте клітинні стінки цибулі, природний фермент аллііназа вступає в контакт з іншою молекулою, сульфеновою кислотою. Коли це відбувається, створюється Летючий сльозогінний фактор або"ЛФ". (Сін-пропанетіал-s-оксид, який є подразником.)

LF-це захисний механізм для цибулі-те, що ми сприймаємо як запах цибулі, доноситься в повітря і пече очі хижакові. Тобто, фермент обьявляющий війну мікробам і тваринам.

Що ж робити?

1. Охолодіть цибулю.

Покладіть на деякий час цибулю в холодильник або на кілька хвилин в морозильну камеру. Можна також замочити на деякий час в мисці з крижаною водою. Хороший і холодний лук допомагає запобігти подразнення очей за рахунок зменшення кількості хімічних речовин, що виділяються при різанні.

2. Видаліть випаровування.

Наріжте цибулю біля витяжки або невеликого вентилятора. Циркулююче повітря відірве хімзапах від ваших очей і не дозволить сльозитися.

3. Ріжте під холодною водою.

Це схоже на охолодження цибулі і використання вентилятора - холодна проточна вода знижує температуру і зменшує кількість LF, що потрапляє в очі. Однак це може бути незручно.

4. Заточіть ніж

Необхідні гострі ножі для того, щоб процес нарізки відбувався швидше і не розривав тканини цибулі на частини. Тобто, більш чіткий зріз волокон знизить кількість викиду LF.

5. Навичка

Відточуйте свою майстерність, щоб працювати швидше і впевненіше, і сліз буде менше. Чим швидше і точніше ви це робите, тим менше сліз.

6. Ріжте біля відкритого вогню

Наріжте цибулю поруч з відкритим вогнем. За деякими версіями передбачається, що вогонь втягне і спалить частину LF перш, ніж досягне ваших очей.

7. Зріжте верхню частину цибулі.

Імовірно, грубий кінець кореня цибулі-це місце, де зосереджено більшість ферментів і молекул. Прибравши його ви частково полегшите випаровування LF в повітря.

8. Одягайте окуляри

У продаж вже давно випустили цибульні окуляри. Одягнувши їх можна прекрасно захитити очі і не плакати під час нарізки. Особливо вони гарні для тих, хто використовує багато цибулі і готує великі порції.

Психологічний тест! Що тривожить вас прямо зараз

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:12

Наша підсвідомість звикла ховати нашу тривогу в дальню шухляду, щоб ми не відчували стрес і спокійно жили далі. Однак часом такі хованки тільки псують життя, тому що виявити, яка проблема вас турбує, практично неможливо, передають Патріоти України. Якщ...

Не відірватися! Як запекти м’ясний рулет на святковий стіл - спеції та маринад

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:15

З підчеревини свинини буде смачний рулет. Головне - доповнити його потрібними смаками. На святковому столі таке м’ясо оцінять та з радістю будуть його смакувати. Деталі читайте в статті, передають Патріоти України. Вам потрібні такі продукти:. М’ясо св...