Будьте здорові! 5 простих продуктів із вітаміном D, які не будуть зайвими в карантин

Ці продукти допоможуть зміцнити імунну систему.

Під час пандемії коронавірусу ми всі намагаємося знайти способи, які допоможуть зміцнити імунітет або перенести хворобу в легшій формі. Поряд з усіма загальновизнаними методами профілактики слід приділити увагу правильному харчуванню, що включає продукти з високим вмістом вітаміну D, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

До слова, вчені провели ряд досліджень і зазначили, що вітамін D значно знижує ризик вірусних інфекцій дихальних шляхів, в тому числі Covid-19. Абсолютна стійкість організму до вірусу після вживання продуктів з вмістом вітаміну D, природно, не доведена, однак вони в будь-якому випадку будуть корисними в похмурі осінні дні.

У яких же доступних продуктах ми можемо знайти такий необхідний зараз вітамін D?

Оселедець

Найбільша кількість вітаміну D міститься у свіжому атлантичному оселедці - 1628 МО на 100-грамову порцію, у маринованому оселедці - в середньому 680 МО на 100 г. При тому що необхідна добова доза для людей у віці від 1 до 70 років становить 15 мкг (600 МО в міжнародних одиницях).

Підійдуть інші види жирної риби:

- палтус - 600 МО на порцію;

- скумбрія - 360 МО на порцію;

- сардини - близько 270 МО на порцію.

Печінка тріски

Печінка тріски, а саме її жир, також є джерелом вітаміну D - в одній чайній ложці міститься близько 450 МО. Зазначимо, що і оселедець, і печінка тріски - досить бюджетні продукти, які можуть собі дозволити всі.

Креветки

У креветках міститься значно менше вітаміну D, ніж в рибі, - приблизно 150 МО на 100 г. Але, на відміну від філе морських риб, цей морепродукт має мінімальну кількість жиру.

Яйця

Якщо ви не любите рибу, то джерелом вітаміну D для вас можуть стати яйця. Правда, вони містять всього близько 18-41 МО (одне велике яйце).

Гриби

Єдина рослинна їжа, з якої ви можете почерпнути порцію вітаміну D, це гриби. Гриби, вирощені у відкритому ґрунті, та ті, що мали доступ до сонячного або штучного світла, здатні синтезувати вітамін D. У грибах міститься від 5 МО до 2300 МО вітаміну D на 100 г.

Це роблять майже всі, але: Так розморожувати м’ясо категорично не можна

вівторок, 5 серпень 2025, 18:39

Розморожування м’яса при кімнатній температурі - найпоширеніша помилка, яку допускають на кухні. Багато хто просто залишає продукт на столі, щоб той швидше відтанув. Але цей зручний метод може зробити м’ясо небезпечним для вживання - особливо влітку, к...

Що додати до кави? Три ідеї, які вас здивують!

вівторок, 5 серпень 2025, 18:08

У середній чашці кави міститься близько 140 мг кофеїну. За даними FDA, безпечна добова норма кофеїну -- до 400 мг, що приблизно дорівнює чотирьом чашкам кави, передають Патріоти України. Доктор наголошує: трохи цукру може покращити роботу мозку, але в...