Будьте здорові! 5 простих продуктів із вітаміном D, які не будуть зайвими в карантин

Ці продукти допоможуть зміцнити імунну систему.

Під час пандемії коронавірусу ми всі намагаємося знайти способи, які допоможуть зміцнити імунітет або перенести хворобу в легшій формі. Поряд з усіма загальновизнаними методами профілактики слід приділити увагу правильному харчуванню, що включає продукти з високим вмістом вітаміну D, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

До слова, вчені провели ряд досліджень і зазначили, що вітамін D значно знижує ризик вірусних інфекцій дихальних шляхів, в тому числі Covid-19. Абсолютна стійкість організму до вірусу після вживання продуктів з вмістом вітаміну D, природно, не доведена, однак вони в будь-якому випадку будуть корисними в похмурі осінні дні.

У яких же доступних продуктах ми можемо знайти такий необхідний зараз вітамін D?

Оселедець

Найбільша кількість вітаміну D міститься у свіжому атлантичному оселедці - 1628 МО на 100-грамову порцію, у маринованому оселедці - в середньому 680 МО на 100 г. При тому що необхідна добова доза для людей у віці від 1 до 70 років становить 15 мкг (600 МО в міжнародних одиницях).

Підійдуть інші види жирної риби:

- палтус - 600 МО на порцію;

- скумбрія - 360 МО на порцію;

- сардини - близько 270 МО на порцію.

Печінка тріски

Печінка тріски, а саме її жир, також є джерелом вітаміну D - в одній чайній ложці міститься близько 450 МО. Зазначимо, що і оселедець, і печінка тріски - досить бюджетні продукти, які можуть собі дозволити всі.

Креветки

У креветках міститься значно менше вітаміну D, ніж в рибі, - приблизно 150 МО на 100 г. Але, на відміну від філе морських риб, цей морепродукт має мінімальну кількість жиру.

Яйця

Якщо ви не любите рибу, то джерелом вітаміну D для вас можуть стати яйця. Правда, вони містять всього близько 18-41 МО (одне велике яйце).

Гриби

Єдина рослинна їжа, з якої ви можете почерпнути порцію вітаміну D, це гриби. Гриби, вирощені у відкритому ґрунті, та ті, що мали доступ до сонячного або штучного світла, здатні синтезувати вітамін D. У грибах міститься від 5 МО до 2300 МО вітаміну D на 100 г.

Може бути отрутою! Названо небезпечну рибу, яку продають в українських магазинах

вівторок, 20 травень 2025, 18:48

На полицях українських супермаркетів можна знайти чимало видів риби - замороженої, копченої, солоної. Але мало хто знає, що деякі з них можуть бути небезпечними для здоров’я. РБК-Україна (проект Styler) розповідає, яка риба може бути справжньою отрутою...

Господиням на замітку! Фахівці розповіли, як часто потрібно мити холодильник

вівторок, 20 травень 2025, 18:22

Холодильник відіграє ключову роль у щоденному побуті, адже саме в ньому зберігаються продукти, термін придатності яких завдяки належним умовам значно подовжується. Щоб прилад залишався ефективним і надійним, він потребує регулярного та дбайливого догля...