Чому деякі люди є магнітами для комарів та як обдурити комах - факти від науковців

Часто бувають ситуації, що одні люди можуть спокійно насолоджуватись теплими вечорами на дачі або біля озера, і їх не торкнуться комарі, а інші, не встигають вийти з будинку, як вже мають кілька укусів. Таке явище неабияк дратує людей, бо їм здається, що комахи тільки й чекають їхньої появи, передають Патріоти України.

Згідно з дослідженнями, виявлено, що шкідники можуть впізнати людину навіть у натовпі через її запах. National Geographic дізнався у вчених, як можна пояснити це дивне явище.

Комарі шукають "потрібну" людину за її запахом. Спочатку вони відчувають вуглекислий газ, який ми видихаємо, потім запахи, яке видає наше тіло (піт, запах ніг). Коли вони наблизились, то бачать темний силует, а їхні смакові рецептори допомагають вирішити, куди саме вкусити.

Комахи особливо полюбляють карбонові кислоти - це такі жирні кислоти, що містяться у людському поті. Вони виробляються у шкірному салі, яке захищає нашу шкіру від подразнень. Ці кислоти мають аромат горілого масла, тож якщо ви його відчуваєте – ви будете до вподоби комарам.

Також комарі небайдужі до ацетоїну – ця речовина виробляється шкірними мікробами на тілі людини і відграє важливу роль у тому, як ми пахнемо.

Звичайно їжа, вода, стан здоров'я, вагітність впливають на зміну нашого запаху, але є деякі його риси, які зберігаються протягом місяців і навіть років. Це пояснює явище постійних укусів комарів. Тому що комахи пам'ятають наш запах, навіть якщо він трохи змінився.

"Багато хто хоче зрозуміти, що робить одну людину привабливішою для комарів за іншу, тому що цей секрет може дозволити створити репелент (відштовхувач) для наступного покоління", – говорить Метью ДеДженнаро генетик комарів з Міжнародного університету Флориди.

Користування засобами особистої гігієни – це щоденний ритуал для кожної людини. Але на жаль, мило, дезодорант чи шампунь не замаскують ваш запах від комарів. Вчені виявили, що приємні запахи мила, навпаки, можуть приваблювати шкідників.

Дослідники провели експеримент, де порівняли кількість комарів, що сідали на нейлоновий рукав, який був одягнутий на немиту руку людини, та на рукав, на вимитій милом руці. Експеримент повторили на чотирьох різних піддослідних, і використовуючи чотири різні мила.

У деяких випадках, запах мила збільшував кількість укусів комарів. Це свідчить про те, що деякі мильні засоби посилюють привабливість людини для шкідників.

"У всіх милах, які ми використовували, в основному переважала сполука під назвою лімонен, яка відштовхує комарів, але три з чотирьох мил фактично збільшували привабливість для комарів", - говорить Клеман Віноже, нейроетолог з Вірджинського технологічного інституту.

Отже, все залежить від хімічного складу мила та особливостей запаху людини. За словами, Віножа, один склад мила на шкірі може утворювати для комарів запах, як у рослин, а інше поєднання, може напряму "кричати", що це людина.

Вчені радять протестувати на собі мило від різних виробників, якщо ви часто піддаєтесь укусам комах. Та підібрати те, яке замаскує ваш запах.

Людська кров є важливим інгредієнтом для життя комарів. Наприклад, самкам потрібна кров, щоб виробити яйця. Тому їхній досконалий спосіб розпізнавати запах є запорукою їхнього виживання.

"Вони не можуть покладатися лише на один сигнал - тому вони мають дійсно надійну систему для виявлення цілого ряду запахів, яку дуже важко визначити", - сказала нейрогенетик Марія Елена Де Обалдіа, яка вивчала нюх комарів в Університеті Рокфеллера.

Найкращим захистом від комарів є звичайні засоби, які мають у своєму складі DEET (кислоти, які відлякують комах). Також можна використовувати натуральний захист, наприклад, лимонна чи евкаліптова олія, але вони менш ефективні, їх потрібно наносити частіше.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...