Чому не можна додавати мед в окріп одразу після заварювання чаю і чи справді це небезпечно? Розвіюємо міфи

Багато людей ще з дитинства пам'ятають батьківську настанову, що в гарячий чай мед додавати не можна. Але, при цьому, явної причини цьому не було, передають Патріоти України.

Чи можна додавати мед в гарячий чай?

Ми не знайшли наукових досліджень, які б доводили, що мед, доданий у гарячий чай, стає токсичним. Якщо хочете перестрахуватись — не додавайте мед в кип'яток, одразу після заварювання чаю. Краще додати мед у чай тоді, коли він трохи охолонув, і його вже можна пити. Тоді він збереже більше корисних речовин.

Варто зазначити, що промислові виробники меду зазвичай нагрівають мед під час його обробки. Зазвичай температура обробки становить від 40°C до 60°C (деякі виробники нагрівають мед навіть до 70°C). Така обробка допомагає усунути зайву вологу, вбити бактерії, які можуть провокувати бродіння меду, зменшити в'язкість меду, і таким чином спростити його пакування та сповільнити кристалізацію.

Але що ж станеться з медом під дією високих температур, більших ніж 35°C?

Під дією високих температур мед може втратити корисні властивості. На 75%-80% мед складається з суміші двох цукрів: фруктози та глюкози. Тому перша загроза від високої температури — це карамелізація меду.

Залежно від виду меду, карамелізація починається за температури в проміжку між 70°C та 110°C. На це впливає співвідношення фруктози та глюкози у складі меду (фруктоза карамелізується швидше) та його кислотність (кислоти виступають каталізатором карамелізації). Найбільшу частку фруктози серед поширених в Україні медів має мед з акації й, теоретично, він мав би карамелізуватись швидше від інших видів меду.

Карамелізація змінює смак, колір, і структуру меду. Карамелізований мед солодкий і має специфічний аромат, але його вже важко назвати справжнім медом. Отже, більше, ніж 70°C мед нагрівати не варто.

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...