Чому не можна вечеряти після 21:00 - проблема навіть не в зайвих кілограмах

З першого погляду нешкідлива пізня вечеря після 21:00 може істотно збільшувати ризик інсульту і мікроінсульту, пише DailyMail, передають Патріоти України.

У новому дослідженні брали участь понад 100 тис. осіб із Франції, кожен із них заповнив до 15 щоденників харчування, де вказували час приймання їжі в будні та вихідні дні. Третина випробовуваних вечеряла раніше 20:00, а друга третина пізніше — після 21:00.

За добровольцями спостерігали протягом 7 років, за цей час учені зареєстрували близько 2 тис. випадків серцево-судинних захворювань, включно з інфарктами та інсультами. Люди, які вечеряли після 21:00, отримували інсульт або мікроінсульт частіше на 28%, ніж ті, хто сідав за стіл раніше 20:00.

Річ у тім, що під час еволюції наш організм пристосувався отримувати їжу на початку дня, тож пізнє перетравлення їжі підвищує рівень цукру в крові та кров'яний тиск.

Підвищений кров'яний тиск увечері, коли він має бути нижчим, ушкоджує згодом кровоносні судини та збільшує ризик утворення тромбів. Своєю чергою це призводить до інсультів і серцевих нападів.

"У моїй родині, як і в багатьох інших, завжди говорили, що не можна вечеряти занадто пізно, і наше дослідження показало, що в цьому може бути певний сенс. У наші дні сучасне суспільство працює 24 години на добу, 7 днів на тиждень, тож не дивно, що людям часто бракує часу на своєчасну вечерю", — каже старший автор дослідження з Університету Сорбонни Париж-Норд Бернар Срур.

Проведене дослідження було зосереджене на рівні ризику серцево-судинних захворювань, який залежить від часу щоденного прийому їжі. Серед серцево-судинних захворювань були інсульти та мікроінсульти, що впливають на приплив крові до мозку. Сюди також входили ішемічні проблеми з серцем.

Результати показали, що з кожною пропущеною годиною вечері, ймовірність інсульту або мікроінсульту збільшувалася на 8%. Любителі пізньої вечері отримували підвищений ризик усіх типів серцево-судинних захворювань, що збільшується на 6%.

Зв'язок між часом приймання їжі та проблемами із серцем фіксувався здебільшого серед жінок, які становили 80% учасників експерименту.

Результат, значущий для чоловіків, полягав у тому, що кожна година пропущеного сніданку була пов'язана зі збільшенням ризику ішемічної хвороби серця на 11%. Але такі результати, можливо, були отримані тому, що в дослідженні брало участь занадто мало чоловіків для значущих статистичних результатів.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...