Чому виникає страх невідомості і як з ним боротися. Поради експертів

Страх невідомості ніколи не з'являється на рівному місці. У нього завжди є свої передумови і причини. Експерти поділилися своєю думкою про те, чому він небезпечний, звідки бере початок і як з ним боротися, передають Патріоти України.

Страх невідомості, як і будь-який інший страх, призводить до втрати енергетики. Прийшов час подивитися цьому ворогові в обличчя перестати давати йому контроль над собою.

Звідки з'являється страх невідомості

Звичка перебувати в зоні комфорту. Є люди, які занадто сильно цінують зону комфорту і не хочуть нічого робити, щоб поліпшити своє життя або продовжити розвиватися. Період легкої стагнації або ж відпочинку допустимий, але якщо людина багато років перебуває в зоні комфорту, у неї може сформуватися страх втрати контролю над ситуацією. Людина швидко адаптується до чогось хорошого — особливо до стабільності.

Звичне — не означає хороше. Наша підсвідомість налаштована таким чином, що все постійне нам здається сприятливим, але це не так. Життя — це динаміка, рух, зміни.

Непередбачливість. Невміння планувати — одна з найважливіших причин появи страху перед невідомістю. Коли ми не знаємо, чого хочемо і що нам потрібно робити в наступну годину, день, тиждень і рік, це неминуче формує в нас страх того, що все вийде з-під контролю, адже ми не знаємо, що нам потрібно робити далі. Крім складання розкладу важливо також завжди мати із зпасом план "Б". Люди, які завжди намагаються передбачити всі можливі проблеми, не бояться зриву планів і невідомості.

Низька самооцінка. Багато хто говорить собі у важкій ситуації: «я не можу з цим впоратися». Це відбувається, коли звичний світ руйнується, а звичні правила гри змінюються на нові. Таке відбувається під час зміни роботи, переїзду, розставання. Упевнені в собі люди спокійно це переживають, тому що вони розуміють, що їм вистачить сил, щоб впоратися з невідомістю. Невпевнені особистості майже завжди переживають зміни з великими труднощами, адже вони думають, що їм не вистачить сил для утримання ситуації на плаву.

Чим небезпечний страх невідомості

Тривожність. Невідомість неминуче викликає стресові ситуації. Коли людина живе в зоні комфорту, а потім їй раптово потрібно перебудуватися і почати робити щось по-новому, вона починає нервувати, переживати про те, що щось піде не за планом. Як наслідок, з'являються проблеми зі сном, а потім і зі здоров'ям.

Зупинка в розвитку. Основні поштовхи до розвитку відбуваються з нами поза зоною комфорту, а страх перед змінами в житті робить людину її заручником. Людина, яка безсила перед таким страхом, не може розвиватися, тому що не пробує нічого нового.

Зсув фокусу уваги і зниження продуктивності. Людина, яка боїться змін, періодично фокусується не на роботі і справах, а на своєму страху. Це забиває голову непотрібними думками, через що значно знижується рівень продуктивності.

Як впоратися зі страхом невідомості

Створюйте правильне оточення. Якщо всі люди навколо вас говорять вам, що все погано, а невідомість — це тотальний кошмар, то так воно і буде. Намагайтеся якомога рідше спілкуватися з песимістами, які тільки й можуть заражати вас страхами. Також видаляйте з оточення і ігноруйте тих, хто безпосередньо впливає на вашу самооцінку, кажучи вам, що ви не зможете чогось зробити або у вас не вистачить сил прийняти рішення і так далі.

Підвищуйте самооцінку. Найкращий спосіб це зробити — зайнятися спортом, попрацювати над своїм здоров'ям і зовнішнім виглядом.

Не відкладайте важливі справи на потім. Наприклад, вам потрібно приготувати звіт по роботі, але ви не беретеся за цю справу, тому що боїтеся, що у вас нічого не вийде. Погляньте страхам в очі і почніть працювати.

Спілкуйтеся з людьми з приводу своєї проблеми. Не бійтеся відкривати душу тим, хто вам доріг. Це допоможе істотно досягти успіху в справах, оскільки вас не будуть лякати думки про невідомість. Близькі люди заспокоять вас або запропонують допомогу, а це дуже важливо. Також дуже важливий сам факт того, що ви будете розмовляти з кимось. Якщо поговорити ні з ким, можна почати вести щоденник. Психологи стверджують, що це вкрай корисно для тих, кого мучить тривога.

Психологічний тест! Оберіть соус і дізнайтеся, яких стосунків вам варто уникати

четвер, 25 квітень 2024, 18:15

Як відомо, ідеальних людей не існує і всім нам доводиться миритися з поганими сторонами своєї другої половинки. Однак для кожної людини існує недолік, який вона не зможе прийняти у свого партнера. Психологічний тест у картинці визначить, яка негативна ...

Це справді працює! Як відмити чайник від накипу без хімії - універсальні способи

четвер, 25 квітень 2024, 17:44

Якщо кип'ятити у чайнику нефільтровану проточну воду, з часом, на посуді починає з'являтися накип. Звичайним миючим засобом його відмити майже нереально. Але можна скористатись, одним з наступних методів, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz р...