Чи може інтервальне голодування призвести до швидшої смерті - дослідження вчених

У сучасному світі люди, намагаючись схуднути, використовують різні методи. Одним із таких є інтервальне голодування. Воно передбачає споживання всіх щоденних калорій протягом вузького часового віконця, передають Патріоти України.

Про це повідомив лікар Кріс Завос. Він зауважив, що зазвичай це обмежене віконце коливається від 4 до 12 годин. А найпопулярнішим є спосіб 16:8 – тобто людина може їсти протягом восьмигодинного періоду, а голодувати має протягом 16 годин.

Раніше цей спосіб вчені повʼязували з покращенням різних кардіометаболічних показників здоров'я, а саме артеріального тиску, рівня цукру в крові та холестерину.

Ризики

Доктор філософії Віктор Вензе Чжун разом зі своєю командою провів дослідження, у якому вивчав звʼязок між інтервальним голодуванням і смертністю.

У результаті було зʼясовано, що ті, хто дотримувався 8-годинного вікна прийому їжі, мали на 91% вищий ризик смертності від серцево-судинних захворювань порівняно з тими, хто їм протягом 12-16 годин. Ба більше, у людей, які вже страждали на серцеві хвороби чи рак, був виражений підвищений ризик.

Окрім цього, дослідження виявило, що інтервальне голодування не знижує ризику смертності від усіх причин. Проте триваліший період прийому їжі (16 годин) був повʼязаний зі зниженням ризику смертності від раку серед хворих.

Лікар зауважив, що інтервальне голодування може мати короткострокові переваги, тоді як у довгостроковій перспективі це може бути небезпечним.

Не робіть помилок! ТОП-9 спецій, які повністю зіпсують смачні котлети

четвер, 9 жовтень 2025, 19:05

Котлети - найкраща страва для святкового столу, а також для обіду та вечері. Готувати їх можна практично з будь-якого м'яса, але саме з курячого буде найсмачніше, а ось спеції можуть як розкрити смак страви, так і зіпсувати їх, передають Патріоти Украї...

"Паста Амосова не вилікує"? Кардіологиня сказала, що насправді підтримує здоров'я серця

четвер, 9 жовтень 2025, 18:37

Дієтичних добавок, які були б по-справжньому корисними для серцево-судинної системи, не існує. Однак маркетинг у цій сфері працює доволі ефективно, спонукаючи людей вживати добавки, які, як обіцяють виробники, знижують ризик виникнення низки захворюван...