Чи небезпечно їсти сірий жовток у вареному яйці? Що важливо знати, щоб не отруїтися

Практично в кожній родині варять яйця на сніданок або для приготування салатів. На тлі свят, що наближаються, їх приготування піднімається на новий рівень, адже цей продукт входить у більшість популярних салатів. Ось тільки очистивши шкаралупу і приступивши до нарізки можна виявити сірий жовток у вареного яйця, передають Патріоти України.

Чому у яйця жовток сірий і чи можна їсти такий продукт

Коли вже зварили десяток яєць на салат, зовсім не хочеться їх викидати і бігти за новою упаковкою, особливо, якщо гості скоро будуть на порозі. Давайте розберемося, чому у вареного яйця сірий жовток. Почнемо з того, що на колір шкаралупи і жовтка можуть вплинути корм і порода курки.

У той же час жовток може поміняти колір і під час приготування. Поспішаємо запевнити, що це абсолютно нормальне явище. Це пов'язано з процесом термічної обробки, коли жовток може змінювати свій колір в результаті взаємодії високої температури і білка.

Чи можна їсти сірий жовток? Так, це абсолютно безпечно. Найголовніше, щоб у яєць був нормальний термін придатності, а ось колір - не найголовніше.

Більш того, якщо варити їх дуже довго, то колір може придбати інші відтінки і вас буде турбувати вже, чому у варених яєць жовток синій. Справа в тому, що при тривалій термічній обробці цей продукт буде виділяти сірку і залізо, а разом вони перетворяться в сульфід заліза. Саме він і є винуватцем цієї проблеми.

Однак деякі стикаються і з іншою ситуацією, а тому розглянемо ще, чому у вареного яйця сірий білок. Так, колір може змінитися, якщо яйця пробули в киплячій воді занадто довго. Це призводить до випаровування білка, через що і змінюється відтінок. Ще однією причиною може бути свіжість самого продукту. Старі яйця можуть мати білок більш прозорого кольору - з боку здається, ніби він сірий.

Спалює жир і стабілізує тиск: Що таке метод 16:8, який дозволяє легко позбутися зайвих кілограмів

неділя, 13 липень 2025, 12:10

Якщо звичайні дієти викликають у вас втому і роздратування, варто спробувати метод харчового вікна (Intermittent Fasting, IF). Його суть - не в тому, що їсти, а коли їсти, передають Патріоти України. . Найпопулярніший формат — режим 16:8, тобто ви їст...

Кава з молоком: користь чи шкода? Розкриваємо правду

неділя, 13 липень 2025, 11:56

Для багатьох з нас ранкова кава - це необхідний ритуал, а додавання молока здається цілком природним. Але чи підходить кава з молоком усім? Експерти попереджають: для деяких людей вона може завдати шкоди, передають Патріоти України. Чи зменшує молоко к...