Люди не раз чули про унікальні властивості звичайного буряка. Головна принадність цього овоча - корисні властивості буряка у вареної головки майже не втрачають своїх властивостей, передають Патріоти України.
Навіть після термічної обробки буряк залишається джерелом необхідних для повноцінного харчування вітамінів, мінералів, мікроелементів із таблиці Менделєєва (починаючи від калію і заліза і закінчуючи йодом і цезієм).
Буряк можна сміливо їсти хоч кожен день. Але є свої нюанси. Член Національної асоціації дієтологів і нутриціологів, wellness-дієтолог з медичною освітою Тетяна Кіхтєва в коментарі Главреду розповіла, в якому вигляді найкраще вживати буряк і кому не можна їсти буряк.
Буряк підсилює перистальтику кишечника, має сечогінний та антипохмільний ефект. Його рекомендують:
Також існує гіпотеза, що бетанін у складі буряка здатний затримувати розвиток злоякісних пухлин.
Кіхтєва рекомендує їсти буряк у квашеному вигляді. Саме квашений буряк - найкорисніший для організму. "Найкорисніше буде квашений буряк, адже він збереже весь свій вітамінно-мінеральний склад і після процесів ферментації ще буде і хорошою їжею для нашої мікрофлори. При варінні буряка руйнується клітковина і підвищується його глікемічний індекс, а сирий може дратувати слизову шлунка і кишечника, що потрібно враховувати людям із проблемами шлунково-кишкового тракту", - уточнила дієтолог. І додала, що сік з буряка потрібно обов'язково розводити водою.
Сирий буряк не можна вживати при загостренні запальних захворювань шлунково-кишкового тракту і сечокам'яної хвороби, підкреслила Кіхтєва. "При синдромі роздратованого кишечника буряк буде провокувати газоутворення, болі і порушення стула. Також рекомендується стежити за кількістю вживаного буряка людям із цукровим діабетом - через високий вміст у ньому цукрів", - попередила експерт.
Соковиті ніжно-зелені кабачки, багаті на вологу та цінні мікроелементи - невід'ємний атрибут кожної дачної ділянки. Вирощування кабачків абсолютно не складно і під силу навіть недосвідченим овочівникам, передають Патріоти України. Урожай приємно здивує...
В кожного господаря свій досвід вирощування помідорів та перцю, але городник Віталій Поймало з Вінниччини вирішив поділитись власними секретами, в ефективності яких переконується вже не один рік, передають Патріоти України. «Садячи розсаду цих культур,...