Створення здорового й родючого саду починається з правильного планування. Важливо не лише обрати якісні саджанці, а й врахувати їхню сумісність між собою. Деякі дерева та кущі можуть пригнічувати ріст сусідів, конкурувати за поживні речовини, світло або навіть поширювати спільні хвороби й шкідників, передають Патріоти України.
Якщо ці особливості проігнорувати, урожайність може знизитися, а рослини – загинути. OBOZ.UA розповідає, які дерева не варто садити поруч.
Чому деякі дерева несумісні
За спостереженнями експертів, є кілька основних причин, через які певні рослини не уживаються поряд. І найголовніша – спільні хвороби та шкідники. Якщо дерева схильні до однакових захворювань, вони можуть швидко заражати одне одного.
Є ще таке явище як алелопатія. Деякі дерева виділяють у повітря або ґрунт речовини, які пригнічують ріст інших культур.
Не варто ігнорувати і конкуренцію за світло. Високі дерева можуть затіняти низькорослі рослини, порушуючи їхній розвиток.
Однакова глибина кореневої системи також буде перешкодою для зростання. Корені, що живляться на одному рівні, конкурують за воду й поживні речовини.
Ґрунтова втома – ще одна важлива причина: сусідство рослин із подібними потребами призводитиме до швидкого виснаження ґрунту.
Фахівці рекомендують формувати сади з дерев одного виду: яблуневий, грушевий, вишневий тощо. Такі посадки легше обслуговувати, їх простіше обробляти від шкідників та підживлювати. Проте якщо площа дозволяє і є бажання вирощувати різні фрукти, необхідно враховувати сумісність культур.
Несумісне сусідство у саду
Поряд із яблунями не варто саджати:
Горобина не уживається з яблунею та вишнею.
Абрикос погано росте біля волоського горіха, черешні, вишні, персика, інших кісточкових дерев.
Інші приклади несумісності:
Однак досвідчені садівники іноді успішно вирощують поруч навіть несумісні культури, використовуючи спеціальні агротехнічні прийоми:
Однак для початківців краще дотримуватись перевірених рекомендацій і висаджувати сумісні культури.
Звичка чистити ківі перед вживанням може відійти у минуле. У Голлівуді та соцмережах активно обговорюють новий тренд: їсти ківі разом зі шкіркою, передають Патріоти України. Популярності йому додала акторка Дженна Ортега, зірка серіалу «Венздей», яка п...
Оцет - продукт, який є майже на кожній кухні, але його можливості виходять далеко за межі кулінарії. Багато господинь уже давно використовують його для прибирання: він змиває жир, видаляє накип і цвіль, пом’якшує тканини під час прання та навіть відляк...