
Створення здорового й родючого саду починається з правильного планування. Важливо не лише обрати якісні саджанці, а й врахувати їхню сумісність між собою. Деякі дерева та кущі можуть пригнічувати ріст сусідів, конкурувати за поживні речовини, світло або навіть поширювати спільні хвороби й шкідників, передають Патріоти України.
Якщо ці особливості проігнорувати, урожайність може знизитися, а рослини – загинути. OBOZ.UA розповідає, які дерева не варто садити поруч.
Чому деякі дерева несумісні
За спостереженнями експертів, є кілька основних причин, через які певні рослини не уживаються поряд. І найголовніша – спільні хвороби та шкідники. Якщо дерева схильні до однакових захворювань, вони можуть швидко заражати одне одного.
Є ще таке явище як алелопатія. Деякі дерева виділяють у повітря або ґрунт речовини, які пригнічують ріст інших культур.
Не варто ігнорувати і конкуренцію за світло. Високі дерева можуть затіняти низькорослі рослини, порушуючи їхній розвиток.
Однакова глибина кореневої системи також буде перешкодою для зростання. Корені, що живляться на одному рівні, конкурують за воду й поживні речовини.
Ґрунтова втома – ще одна важлива причина: сусідство рослин із подібними потребами призводитиме до швидкого виснаження ґрунту.
Фахівці рекомендують формувати сади з дерев одного виду: яблуневий, грушевий, вишневий тощо. Такі посадки легше обслуговувати, їх простіше обробляти від шкідників та підживлювати. Проте якщо площа дозволяє і є бажання вирощувати різні фрукти, необхідно враховувати сумісність культур.
Несумісне сусідство у саду
Поряд із яблунями не варто саджати:
Горобина не уживається з яблунею та вишнею.
Абрикос погано росте біля волоського горіха, черешні, вишні, персика, інших кісточкових дерев.
Інші приклади несумісності:
Однак досвідчені садівники іноді успішно вирощують поруч навіть несумісні культури, використовуючи спеціальні агротехнічні прийоми:
Однак для початківців краще дотримуватись перевірених рекомендацій і висаджувати сумісні культури.
Оптичні ілюзії завжди викликали особливий інтерес. За кілька секунд вони здатні показати не лише несподівану картинку, а й несподівану правду про нас самих. Просте запитання "який колір ви побачили першим" перетворюється на маленьке дослідження інтуїці...
Яйця - дуже смачний, корисний і цінний продукт, який фахівці рекомендують їсти щодня. З них можна приготувати смачну яєчню, а також омлети, салати, і просто зварити яйця пашот, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz розповідає, чому не можна збе...