"Хочу нагадати Вам, дорогі друзі, про суперцінний напій -- ромашковий чай. Чашка теплого ромашкового чаю – це не просто ритуал перед сном. За цією простою традицією -- справжня наука, яка працює на користь нашого організму", - про це у Фейсбуці пише лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, передають Патріоти України.
Що ж відбувається, коли ми робимо перший ковток?
1. Антиоксидантний щит для клітин
У наш організм потрапляють апігенін, кверцетин та флавоноїди – природні захисники, які нейтралізують вільні радикали. Вони пригнічують молекули NF-κB, головних тригерів запалення, допомагаючи клітинам залишатися здоровими та захищеними від пошкоджень.
2. Відновлення печінки та детокс
Ромашка запускає цитохром P450, ключовий фермент печінки, який очищує організм від токсинів. А ефірні олії працюють над зміцненням клітинних мембран, щоб печінка була стійкішою до навантажень, стресу і процесів старіння.
3. Захист шлунка
Ромашка – природний бар’єр для подразнювачів слизової оболонки шлунка: вона стимулює секрецію муцину, створюючи захисний шар на слизовій оболонці, а також бореться з Helicobacter pylori, мікробом, що провокує виразки.
4. Природне заспокійливе, яке працює
Чому після ромашкового чаю хочеться розслабитися? Вся справа в апігеніні – сполуці, яка діє як м’який активатор GABA-рецепторів, відповідальних за спокій і хороший сон. І хоч він працює слабше, ніж синтетичні транквілізатори, але без звикання та побічних ефектів...
Ромашковий чай – це не просто напій із бабусиної аптечки, а потужний природний регулятор біохімічних процесів. Він захищає клітини, підтримує роботу печінки, нормалізує травлення, заспокоює нервову систему та навіть має антиканцерогенний потенціал.
Тож наступного разу, коли вип’єте чашку ромашкового чаю, знайте – Ви подарували своєму організму цілу порцію здоровʼя.
Як готувати:
1-2 чайні ложки сухих квіток залити 200 мл гарячої (80-90 градусів) води. Не окропом, щоб не руйнувались ефірні олії.
Настоювати 5 хвилин", - завершила лікар.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.
Є такі види картоплі, які експерти в жодному разі не рекомендують садити, бо врожаю можна де дочекатися, передають Патріоти України з посиланням на РБК. Не рекомендовано висівати картоплю, яка дала мало урожаю минулого сезону. Перед висаджуванням бульб...
Лавровий лист – одна з найпопулярніших спецій, яку додають у супи, тушковані страви та соуси. Його аромат глибокий і насичений, але неправильне використання може зіпсувати смак страви, зробивши її гіркою. Варто розібратись, коли саме слід додавати лавр...