Експерт дав поради щодо встановлення буржуйки або генератора у багатоповерхівці

Енергетична криза в Україні та настання холодів змушують людей шукати альтернативних джерел енергії. І якщо з приватними будинками ситуація не така критична, то заміна звичних джерел тепла та електроенергії в багатоквартирних будинках залишається вкрай проблемною. Буржуйка або генератор у багатоповерхівці можуть вивитись небезпечними та малоефективними, передають Патріоти УкраїниПро специфіку встановлення альтернативних джерел енергії розповів директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко у матеріалі для ZN.UA.

Генератор – дуже шумний прилад. Крім того, він виділяє багато тепла та вихлопних газів. Ці фактори виключають його встановлення на сходових клітках, у коморі і, тим більше, у квартирі. Варіант установки генератора на балконі можливий теоретично. Це позбавить проблем із вихлопними газами. Однак слід зауважити, що такий крок ніяк не зменшить шум від працюючого пристрою. Для розміщення генератора на балконі потрібна згода сусідів. До того ж, деякі генератори вимагають окремого фундаменту. Балкон же - місце, не розраховане під такі навантаження, а тому він може просто обвалитися.

"Звичайно, жодні правила утримання будинків цього не дозволяють, але й не забороняють", – прокоментував ситуацію експерт.

Для печей та буржуйок потрібен димар. Виходячи з цього факту, робимо висновок, що питання про їхнє встановлення ще складніше, ніж із генераторами. Якщо організувати відведення диму через вентиляційну шахту, то там просто може не вистачити тяги. Крім того, буржуйки дають додаткове навантаження на міжповерхові перекриття. Тому потрібні додаткові ретельні розрахунки. А інакше, одного разу пічка може перестати гріти вашу квартиру та почати опалювальний сезон у сусідів поверхом нижче.

Найбільш оптимальний та реалістичний варіант – це виведення труби через стіну назовні. Тим більше, що так уже було зроблено багатьма українцями при встановленні індивідуального опалення у квартирах. А взагалі, згідно з ДСТУ, для котлів і печей у будинку має бути передбачений окремий вентиляційний канал. Але й тут не без нюансів.

"Такі системи працюють, але всі вони мають підвищений ступінь небезпеки, по-перше, через загрозу отруєння чадним газом, а по-друге, через вибухонебезпечність, тому потребують суворого контролю і догляду", - каже Олександр Сергієнко.

Експерт також вказав на неефективність буржуйок. Адже, доки в них горять дрова, вони обігрівають приміщення. Проте, як тільки горіння в них припиниться, холод не забариться.

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...

Психологічний тест! Що відбудеться з вами до кінця весни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:08

Психологічний тест у картинці визначить ваше найближче майбутнє. Пропонуємо дізнатися, які зміни трапляться у вашому житті до кінця цієї весни, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і визначить, що ви помітили першим. Ваша підсвідомість да...