Facebook-медицина від Уляни Супрун: Екс-очільниця МОЗ розповіла, як правильно готувати шашлик
Перед приготуванням Супрун ️запропонувала почистити гриль або мангал, таким чином кіптява від попередніх шашликів, в якій містяться канцерогени, піде в смітник, а не на стіл.
В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, що є багато м’яса, особливо червоного, шкідливо. На своїй сторінці у Facebook вона дала поради, як готувати шашлик з меншою шкодою, передають Патріоти України.
- Вибирайте нежирне м’ясо для гриля, і зрізайте той жир, який можна зрізати. Справа не тільки в калоріях. Коли жир капає на вугілля і реагує, утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводні. Чим їх більше, тим більше ризик раку підшлункової залози, прямої кишки і молочної залози.
- Маринуйте м’ясо з пряними травами і спеціями. Розмарин, орегано, чорний перець і чилі містять антиоксиданти, які перешкоджають утворенню канцерогенних сполук при нагріванні. Використовуйте для маринаду томатний або лимонний сік, розведений яблучний оцет або соєвий соус, але не майонез. Масла не варто використовувати їх нагрівання призводить до утворення шкідливих альдегідів і транс-жирів.
- Завертайте м’ясо, рибу, кебаби у фольгу. Так жир менше капати на дрова, а страва буде вбирати менше кіптяви.
- Додавайте овочі. Їх має бути стільки ж, скільки і м’яса, а краще — більше. Перець, помідори, баклажани, кабачки, кукурудза і порей будуть хорошим гарніром. М’яса є багато не варто — порція повинна бути не більше, ніж середина долоні, інакше буде важко перетравлювати.
- Скоротіть час приготування. Ні, їсти сире м’ясо не потрібно. Але можна зробити дві речі: порізати м’ясо на досить дрібні шматочки, щоб воно швидко просмажене і приготувати заздалегідь в мікрохвильовій печі або духовці. На пікніку залишиться лише знову нагріти.
- Готуйте на різній температурі. Цього легко досягти, але спробуйте смажити на невисокій температурі, щоб їжа не темніла і не подгорала, а потім додайте спеку. Так ви досягнете бажаної скоринки. Але далеко і шкідливо процес не зайде, бо часу не вистачить.
- Пийте воду, тільки воду. Так, сапераві добре доповнює баранину, але насправді ви відчуваєте спрагу, і п’єте так багато через зневоднення. А безпечної дози алкоголю не існує. Крім того, алкоголь підвищить ризик травматизму і після його вживання не можна сісти за кермо. А вода допоможе вам переварити їжу і ніяк не зашкодить.
- Дбайте про гігієну. Мийте руки з милом, і тримайте сире м’ясо окремо від інших продуктів. Не залишайте продукти на завтра без холодильника. Накривайте помиті овочі, щоб на них не сідали мухи. Те, що впало, є вже не можна.
- Візьміть змінний одяг. Смажити шашлики топлес — погана традиція. По-перше, не варто перебувати без одягу під сонячними променями — це збільшує ризик опіків, раку шкіри і призводить до фотостаріння. По-друге, поліциклічні ароматичні вуглеводи потрапляють в шкіру і збільшують ризик розвитку пухлин.
Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк
. - Людям із сечокам...
Омлет найчастіше готують на сніданок. Він легкий та поживний. Готувати його на всю родину, тож страва досить вигідна для ранку. Кулінарне питання полягає в збиванні яєць. Яким чином вони будуть об’єднані з іншими компонентами. Поговоримо про це детальн...